2024.04.19, Péntek

A magyarok átlagosan 40 ezer forintot költenek karácsonyra

MTI

2016.12.15. 08:06

Mindössze 13 százalékunk fordít 75 ezer forintnál többet az ünnepekre, kézzel készített ajándékot viszont szívesen adunk és kapunk is.

Hirdetés

A CIB Bank megbízásából az NRC piackutató cég reprezentatív kutatást készített ajándékvásárlási és ünneplési szokásainkról.

A lakosság fele 25 ezer forintnál kevesebbet költ el karácsonykor. A felmérés szerint a lakosság további 24 százaléka 25 ezer és 50 ezer forint között áldoz erre a célra. Ugyanakkor 75 ezer forint felett már csak a magyarok 13 százaléka költ a karácsonyi ünnepkor, így nem egészen 40 ezer forintot tesz ki a válaszok alapján kalkulált átlagos költség.

Az ajándékok vásárlásánál a legtöbb vásárló, 77 százalék hipermarketeket is felkeres, míg 67 százalékuk bevásárlóközpontok üzleteiben, 54 százalékuk diszkontáruházban, 50 százalékuk karácsonyi vásárban tervezi az ajándékok beszerzését. Sokan interneten keresztül is vásárolnak.

 

Hamar elkezdünk félretenni az ünnepekre

A felmerülő költségeket a válaszadók háromnegyede az aktuális havi jövedelméből fedezi karácsony előtt, ám 22 százalék a félretett pénzéből is gazdálkodik. A hitelt ugyanakkor csak a megkérdezettek 4 százaléka említette meg a források között - ők jellemzően hitelkártyájukat vagy folyószámla-hitelkeretüket veszik igénybe a karácsonyi vásárláskor, átlagosan 25 ezer forint értékben.

A magyar lakosság 20 százaléka kifejezetten a karácsonyi ünnepre is szokott takarékoskodni, és ezeknek a válaszadóknak túlnyomó többsége, 85 százaléka már legkésőbb októberben félretesz erre a célra.

 

Népszerű a kézzel készített ajándék

A három leginkább vágyott ajándék lett a készpénz 25 százalékkal, 18 és 17 százalékkal a kézzel készített személyes ajándék és az élményajándék, például utazás vagy koncertjegy. Népszerűek még a könyvek, CD-k, DVD-k, ruházati cikkek és az okostelefonok is, amelyek 13 és 16 százalék közötti eredményt értek el.

Az adni tervezett ajándékok között 22 százalékkal a szépségápolási cikkek szerepelnek, majd 13 százalékkal a kézzel készített tárgyak következnek és sokan - 10 és 18 százalék közötti aránnyal - ruhaneműt, könyvet, CD-t, DVD-t, vagy játékot ajándékoznak karácsonykor, készpénzt mindössze 8 százalék, élményajándékot pedig 6 százalék tervez adni.

 

7 százalék egyedül ünnepel

A karácsony legfontosabb része a családi együttlét, az ünnepet a felnőtt lakosság közel kilenctizede otthon tölti, pihenéssel és készülődéssel, de viszonylag sokan látogatják meg távolabbi rokonaikat ezekben a napokban: a válaszadók 37 százaléka nyilatkozott így.

A családnak idén is fontos szerep jut: a magyarok 54 százaléka szűk családi körben - házastársával, gyermekével - képzeli el a szentestét, de tízből négyen távolabbi hozzátartozójuk társaságát élvezhetik, egyedül mindössze a válaszadók 7 százaléka marad december 24-én.

Országoshitelkarácsonyfelmérés