2024.03.29, Péntek

Átfogó intézkedéscsomag született a népességfogyás megállítására

mti

2017.05.25. 12:31

Jelzáloghitel és diákhitel elengedése, tovább növekedő adókedvezmény, példátlan bölcsödeépítési program az intézkedések között.

Hirdetés

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter egy hete jelentette be, hogy a kormány szándéka szerint 2030-ra jelentősen, akár 30 ezerrel is növekednie kell a Magyarországon évente született gyermekek számának a mostani 93 ezerről. Jelezte, ezzel kapcsolatban a kormányfő hamarosan átfogó programot jelent be.

Orbán Viktor csütörtökön a Családok budapesti világtalálkozójának első napján megrendezett demográfiai fórumon jelentette be a programot, és ismertette a lépéseit. A miniszterelnök kifejtette, 2030-ra 2,1 százalékra kell emelni Magyarországon a születési rátát. (Novák Katalin, Emmi-államtitkár egy tavaly szeptemberi nyilatkozata szerint tavaly ez 1,44 volt, és 2012-höz képest 15 százalékkal nőtt.)

Ehhez a következő eszközöket vetik be:

  • tovább emelik a családi adókedvezmény mértékét, ennek középpontjába a kétgyermekes családokat állítják;
  • a kormány döntése szerint a jelzáloghitellel rendelkező családok a harmadik és további gyermekek esetén egy-egy millió forintot leírhatnak a tartozásukból, az állam át fogja tőlük vállalni;
  • a diákhitel-tartozással rendelkező fiatal nőknek két gyermek esetén a tartozás 50 százalékát, három vagy több gyermek esetén a teljes adósságot elengedik;
  • a diplomás gyed időtartamát kitolják egy évvel, így ez az időtartam a gyermek kétéves koráig meghosszabbodik az egyetemisták esetében is;
  • "soha nem látott" bölcsődefejlesztésekbe kezdenek; mindenhol, ahol családok élnek, bölcsődét építenek, illetve ha kell, felújítják a meglévőket;
  • a külföldön tartózkodó vagy ott élő magyarok előtt is "óvatosan" megnyitják a családtámogatási rendszert, jövőre már ők is kaphatnak a gyermek születése után anyasági támogatást, és az egész Kárpát-medencében jegyezhetnek babakötvényt is.
  • Kopp Mária szellemiségét "ideidézve" kutatóintézetet hoznak létre, hogy a családok segítésére, a családpolitika filozófiai megalapozásához, az európai és a világhelyzet megértéséhez megfelelő intellektuális muníció álljon rendelkezésre.


Félre kell tolni az akadályokat a fiatalok útjából

A miniszterelnök hangsúlyozta: népesedési fordulatra van szükség, minél több gyermeknek kell születnie, mert ha van gyermek, van jövő. Felidézte, kevesebb mint negyven év alatt Magyarországon "elfogyott" csaknem egymillió ember. „Ez több, mint a második világháború alatt elszenvedett teljes emberveszteségünk” - hívta fel a figyelmet. „A természetes reprodukció helyreállítása nem egy a nemzeti ügyek közül, hanem a nemzeti ügy, nem egy európai ügy, hanem ez az európai ügy.

Úgy vélte, sok olyan irigylésre méltó életszínvonalú ország van ma Európában, amely súlyos demográfiai problémákkal küzd. „Ha a család nincs a fiatalok szívében az első helyen, hiába a gazdasági erő, a kiváló mutatók, nem jutunk semmire.”

Mint mondta, Közép-Európában még szerencsések vagyunk, mert a fiataloknak még mindig a házasság és a családalapítás az etalon. De amikor a tervek a realitások mezejére kerülnek, a vágyott gyermekek egy része meg sem születik, ezért olyan politika kell, amely félretolja ezeket az akadályokat a fiatalok útjából.

Országosnépességgyermekvállalás