2024.04.25, Csütörtök

Több százezer szülőnek szóló fontos üzenet

mti

2017.05.16. 10:24

Az adóbevallás kiegészítésével a gyerekesek és az első házasok is jelentős pénzt igényelhetnek vissza, előbbiek havi 100 ezer forintot is nyerhetnek három gyerek esetén.

Hirdetés

Tavaly a személyi jövedelemadó előlegéből több százezer szülő nem vette igénybe a családi kedvezményt. Ennek megismétlődését igyekszik elkerülni a Nemzetgazdasági Minisztérium, melynek államtitkára az MTI-t tájékoztatta a lehetőségről.

Tállai András elmondta, a szülők legkésőbb május 22-ig, az SZJA-bevallás benyújtásának határidejéig tudják kiegészíteni a bevallástervezetüket.

A NAV 3,8 millió magánszemélynek készítette el bevallási tervezetét. Ez a jövedelmek mellett a kedvezményeket is tartalmazza, de csak azokat, amelyekről van adata az adóhivatalnak. A szülőknek a családi kedvezményt, a tavaly esküdteknek az elsőházas kedvezményt maguknak kell feltüntetniük a bevallásukban.


Több mint 300 ezer szülő nem vette igénybe a kedvezményt

Tavaly havonta átlagosan 790 ezer magánszemély érvényesítette év közben az adóelőlegéből a családi kedvezményt, azonban a korábbi évek szja-bevallásait alapul véve, erre mintegy 1,1 millióan lennének jogosultak.

A családi kedvezmény egy háromgyerekes családnál havonta 100 ezer forint megtakarítást is jelenthet. Az érintetteknek a NAV a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül utalja az adóelőlegből igénybe nem vett családi kedvezmény összegét.

Országosadócsaládtámogatás