2024.06.19, Szerda

Turai származású írónő kapta a Terézanyu pályázat fődíját

MTI, pestpilis.hu

2017.05.05. 11:05

A leküzdhetetlen depresszióról, bántalmazott gyermekkorról vagy tabunak számító szexuális zavarról vallottak többek között az idei verseny írásai, amelyek alkotóit csütörtökön díjazták Budapesten.

A 8. Terézanyu pályázatra idén személyes bátorságról, merész döntésekről, vakmerő változtatásokról vagy éppen a próbálkozásról, vágyakozásról szóló női történeteket, egyperces videókat vártak. A zsűri 13 pályázót díjazott a 320 beérkezett alkotás közül, amelyeket Izlandtól Hollandián át Erdélyig küldtek be a 14 és 84 év közötti nők. A nyerteseket a zsűri tagjai, Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, Dobó Kata színésznő, Pásztor Anna énekesnő, Nagy Tímea olimpikon és Rácz Zsuzsa író választották ki.

A fődíjat a turai származású Tóth-Zsiga Borbála nyerte, aki gyermekkora óta tartó depressziójáról írt megrendítő őszinteséggel Az utolsó nap éjszakája című könyvében. A művet Kóbor Barbara néven publikálta 2016-ban. Ez az első, ám semmiképp sem az utolsó szerzeménye: egy éven belül már újabb kötettel szeretne jelentkezni.

 

"Kislányként nem örültem semminek. Magányos voltam, keveset nevettem. Álmodoztam és minden nap azt képzeltem, hogy másnap végre elkezdem jól érezni magam”

- mutatott rá lelki alkatára Tóth-Zsiga Borbála. Gyermekkori depressziója kitartott kamaszkorában, majd felnőve is, hosszú és kíméletlen önismereti utat bejárva lett képes elfogadni és alaposan kiismerni saját terhét, együtt élni vele és felelősséget vállalni önmaga jól létéért.

Második a saját gátjairól mesélő Köves Andrea lett, a harmadik helyezettnek járó elismerést pedig Baksa Anna vehette át, aki egész életét behálózó, változó természetű, majd rákban végződő félelmeiről írt. Köves Béláné az Örökifjú díjat kapta írásáért, amelyben egy életét újrakezdő anya, majd segítő szakemberré váló nő történetét tárja az olvasók elé.

 

Számos különdíjat is kiosztottak

A Nők Lapja Psziché különdíjasa Kunsági Raffer Gabriella lett, aki a családjában örökletesnek gondolt alkoholizmus tabuját döntötte le. Az első alkalommal odaítélt Nők Lapja Évszakok különdíjat a Hollandiában élő Weijters-Répási Márta kapta, aki pályázatában vastagbél-rákkal diagnosztizált férjének ápolása körüli nehézségeket és három gyermekének nevelését mesélte el.

A megszégyenítésre adott választ a 14 éves Riczu Sára, akit Őstehetség díjjal ismerte el a zsűri, a Főnix madár díjat pedig az 59 éves Nagy Éva kapta, aki a semmiből építette fel életét több alkalommal is. A saját szexualitásáról zavarba ejtő őszinteséggel író Magasházi Virág történetéért Csendtörő díjat kapott, a családon belüli erőszak és a gyermekbántalmazás témájában valló Babity Mária a Rettenthetetlen díjat kapta.

Idén a Hősnő díjat a szintén tabunak számító, funkcionális meddőséget bemutató írásáért Békési Tímea vehette át, a Richter a Nőkért díjat pedig a fél szemére szinte vak, de hiányosságai helyett lehetőségeire koncentráló Lázár Eszter táncművész, tervezőgrafikusnak ítélte a zsűri. Az egyperces videók között Tóth Kata rákkal való megküzdésre buzdító alkotását jutalmazták elismeréssel.

OrszágospályázatTura (város)