2024.04.25, Csütörtök

Érdemes óvatosan posztolni a Facebookon az új egyetemistáknak

penzcentrum.hu

2017.07.21. 13:52

Hamarosan kihirdetik a felvételi ponthatárokat, az új hallgatók pedig elkezdenek albérlet után nézni. Azonban az árak jelentősen megemelkedtek idén is.

Hirdetés

Jövő héten derülnek ki az egyetemi ponthatárok, idén is százezernél többen adták le a jelentkezésüket. Az albérletetek piaca ilyenkor hagyományosan felélénkül, azonban idén az általában emelkedő árakat is figyelembe kell venni. A felsőoktatási intézményekhez közeli budapesti ingatlanok 25-30 százalékkal, a vidéki egyetemvárosokban 10-12 százalékkal drágábban kaphatóak meg tavalyhoz képest.

Számos tényező befolyásolja azt, hogy ki hova költözhet, olyanok is, amire nem számítanak az új gólyák. A lakástulajdonosok egyre jobban odafigyelnek a közösségi médiára is, és ha a profilban olyasmit látnak, amitől ingatlanuk épségét féltik, akkor nemet mondhatnak az ajánlatra.


Havi ötvenezer egy fél szobára elég rezsi nélkül

A penzcentrum.hu az OTP Ingatlanpontra hivatkozva azt írja, a fővárosban a BME-hez és ELTE-hez közeli XI. kerületi 2 szobás, 85 nm-es lakás bérleti díja 200 000 Ft, míg ugyanitt egy 6 szobás, 180 négyzetméteres lakás havidíja 500 000 Ft. Ha egy szobát ketten bérelnek (ami nem a legkényelmesebb megoldás), egy lakónak nagyjából ötvenezer forintot kell fizetni, ha nem szeretne kollégiumban lakni, és erre még rájön a rezsiköltség.

Vidéken jóval alacsonyabbak az árak: Győrben egy 75 nm-es, kétszobás lakás esetében 110 000 Ft, Szegeden hasonló adottságok mellett 80 000 Ft egy hónapra a bérleti költség. Az adatokból látszik, hogy egy vidéki egyetemistának körülbelül a fele összeget kell kifizetnie, mint egy budapestinek. Ökölszabály, hogy minél közelebb van az ingatlan az egyetemhez, annál többe kerül. A fővárosban például Csepelen jóval kedvezőbb ajánlatokkal lehet találkozni, mint a frekventált XI. vagy IX. kerületben.

Bizonyos nagyvárosokban (Győrben, Kecskeméten vagy Székesfehérváron) tovább emeli az albérletek árszínvonalát, hogy az élénk iparélet miatt a piacon egyébként is hiány van az eladó illetve kiadó ingatlanokból.

Országosegyetemfelvételialbérlet