2024.04.19, Péntek

A fluorit az idei év ásványa

MTI, ekszerhaz.hu

2017.11.11. 18:32

A gyönyörű, változatos színekben játszó fluorit a világ egyik legnépszerűbb féldrágaköve.

Hirdetés

A hétvégén a Földtudományos Forgatag nevű program keretében mutatták be a Magyar Természettudományi Múzeumban a 2018-as év ásványát, a fluoritot. Baksa Csaba, a Magyarhoni Földtani Intézet elnöke hangsúlyozta, hogy a Földtudományos Forgatagnak évről évre egyre nagyobb sikere van, tavaly mintegy háromezer látogatót fogadtak, de az év ásványa szavazáson is egyre többen vesznek részt. A sorozat azért is fontos, mert közelebb viszi a földtudományokat a nagyközönséghez - emelte ki.

Fluoritok a heves, növekvő hidrotermális oldatokból, azaz vízből és oldott ásványokból alakulnak ki, amelyek fluort és kalciumot tartalmaznak. A fluorit különböző színekben van jelen, például világos sárga, mély lila, fehér, kék vagy zöld.

Mivel a fluorit lágy, korlátozott a felhasználása ékszerekhez, de gyönyörű szivárvány színe miatt népszerű és keresett minta. Azt tartják róla, hogy viselőjében felébreszti a spiritualitást, segít összpontosítani, leküzdeni a káoszt és a túlzásokat. Fizikailag a fluorit erősíti a csontokat és fogakat.

Az év ősmaradványát és nyersanyagát is megválasztották, ez a Balatonitesz-Ammonitesz és az alginit lett.

Országostermészet