2024.06.15, Szombat

Hiánypótló projekt indult útjára a koraszülöttek túléléséért

pestpilis.hu

2017.11.18. 06:00

Magyarországon évente minden tizedik gyermek születik idő előtt, a társadalom mégis keveset tud a koraszülésről, amely lényegesen megnehezíti a megelőzést is.

A koraszülés körüli információhiányos állapotot hivatott megváltoztatni a Koraszülöttek Világnapján, november 17-én debütáló PICi filmek projekt, amely létrejöttét egy kislány korai megérkezése ihlette. A PICi filmek egy hiánypótló filmsorozat, amelyet egy anyuka indított el: elsősorban a koraszülőkben felmerülő információhiányt hivatott betölteni és azt az érzést, hogy nincsenek egyedül.

Koraszülöttnek a 37. hét előtt születettek számítanak, de hasonlóan veszélyeztetettek a 2500 grammnál kisebb súllyal világra jött csecsemők. A túlélési esélyük és a későbbi életminőségük alakulása fizikai állapotukon túl a megszületés körülményeitől és a PIC (Perinatális Intenzív Centrum) osztály gyakorlatától és lehetőségeitől is nagyban függ. Évente nagyjából nyolcezer gyerek születik idő előtt, közülük majdnem másfél ezer kritikusan alacsony súllyal. A szakemberek szerint ezt népbetegségnek lehet tekinteni.

 

Dorka három hónapot töltött kórházban születése után

Pénzes Boróka teljesen váratlanul, életveszélyes módon, sürgősségi császármetszéssel hozta világra második gyermekét, Dorkát tizennégy héttel a kiírt dátum előtt. Közel három hónapot töltöttek kórházban, ahol rengeteg megpróbáltatás érte őket. Kislánya több műtéten esett át, sok kritikus pillanatot éltek meg, amikor komoly segítséget jelentett volna, ha több információ áll rendelkezésükre. Gyermeke hazakerülése után Boróka elhatározta, tesz azért, hogy sorstársai ne érezzék ennyire elveszettnek magukat a rendszerben: az információkat, amelyeket hosszú hónapok alatt összegyűjtött, film formájában érthetővé és hozzáférhetővé teszi. Így született a PICi filmek ötlete, amely a Melletted a helyem Egyesület támogatásával és együttműködésével jött létre.

Pénzes Boróka és kislánya

A kisfilmek azzal a céllal készültek, hogy a koraszülött kisbabák szüleit különböző témákban informálják a PIC-en való tartózkodásuk alatt, illetve közvetlenül utána. A projekt célja az is, hogy a szülők intézménytől függetlenül megismerkedjenek a lehetőségeikkel, amelyek a gyermekük táplálását, fejlesztését, a gyermekükkel való szorosabb kapcsolat kiépítését, érzelmeik és nehéz helyzetük feldolgozását szolgálják.

A kisfilmek kilenc témában nyújtanak segítséget a szülőknek: Apák a PIC-en, Fertőzések elkerülése, Oltások, Gyász, Kenguruzás, Nővérportrék, Koraszülöttek táplálása, Hazakerülés, Szülői érzelmek.

A filmek közül az első – az Apák a PIC-en - november 17. 12:00 órától hozzáférhető a weboldalukon, a közösségi csatornákon illetve várhatóan egyes kórházak osztályain. A további részek folyamatosan, május végéig jelennek meg.

Országoskórházgyerekekkampány