2024.04.23, Kedd

Kétszer annyi mézet eszünk, mint néhány éve

mti

2017.11.24. 15:24

Több százezer gyermek ismerkedhet meg a méhészettel az Európai Mézes Reggeli program keretében hazánkban.

Hirdetés

Bár több, mint kétszeresére növekedett Magyarországon a mézfogyasztás az elmúlt években, egyelőre még nem éri el az uniós átlagot – derült ki az Európai Mézes Reggeli program idei központi rendezvényén, Tiszagyendán.

Fazekas Sándor földművelési miniszter az esemény alkalmából kifejtette: a program célja felhívni a figyelmet a magyar méz fontosságára, valamint az egészséges életmódra. Az idén negyedik alkalommal, 600 iskolában megrendezett programon több, mint százezer gyermek kóstolhat meg mézet. Emellett bemutatják a méhészetet és jelentőségét is.

 

Magyarország az egyik legjelentősebb európai méztermelő

Magyarországon mintegy 20 ezer család él méz termeléséből, hazánk az Unió egyik legjelentősebb méztermelő állama. A magyar akácméz hungarikum, hazánkban jelentős hagyománya van az egészséges édesség fogyasztásának. Mindazonáltal itthon is különösen érdemes odafigyelni, hogy valódi mézet és ne cukorral készült hamisítványt vásároljunk.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke az eseményen azt mondta: az Európai Unióban azon tagországok méhészei maradnak talpon, akik közvetlenül tudják értékesíteni saját tagállamukban a mézet. Ehhez viszont szükséges, hogy az emberek napi étkezési szokásaiban szerepeljen a mézfogyasztás - emelte ki.

OrszágosEurópai Unióméhekméz