2024.03.28, Csütörtök

Magyar rajzfilm nyert elismerést egy indiai animációs fesztiválon

MTI

2018.01.10. 17:00

A Hoppifalva lakóiról szóló sorozat karácsonyi epizódja a környezetvédelmet népszerűsíti a gyerekek körében.

Hirdetés

Rófusz Ferenc Hoppi-mesék című rajzfilmsorozatának karácsonyi epizódja a legjobb animációs film díját nyerte a kolkatai Nemzetközi Vad- és Környezetvédelmi Fesztivál (KIWEFF) animációs versenyprogramjában - közölte az MTI-vel szerdán a produkció. Az animációs mezőnyben egy másik magyar alkotás, a Boxi-sorozat Zöldben című része is szerepelt.

A gyermekeknek szóló Hoppi mesék egy csendes kis völgyben játszódik, amelyen csak egy vonat pöfög végig minden héten egyszer. A völgyben kis manók, a hoppik élnek, ők készítik elő az ünnepeket az egész világon. A sorozat Mindenki karácsonyfája című epizódja arról szól, hogy a hoppik nem vágják ki a fenyőfát a karácsonyi készülődéskor, hanem inkább a fenyő körül rendezik meg a téli ünnepet. A fesztivál környezetvédelmi tematikájába illő epizód a 2015 óta évente megrendezett kolkatai KIWEFF animációs versenyében a legjobb animációs film díját kapta.

A Hoppi mesék az M2 gyerekcsatornán debütált, és tavaly karácsonykor ismét műsorra tűzték. A 13 epizódból Berényi Diána, a produkció sajtóreferense tájékoztatása szerint elkészült már egy egészestés rajzfilm is: az Egy év Hoppifalván című produkciót a tervek szerint tavasszal mutatja be a csatorna, de mozis forgalmazása is elképzelhető.

A Hoppi-mesék fesztiválszereplése tovább folytatódik. A produkció alkotói szeretnék, ha a sorozatot átvennék az európai televíziók gyermekprogramjai is. Tervezik a széria folytatását is, az újabb 13 részben további nagy ünnepekkel, köztük a Föld napjával vagy a Nőnappal foglalkoznának - fűzte hozzá Berényi Diána.


A 13 részes Hoppi mesék a Médiatanács támogatásával 2016-ban készült az Oscar-díjas Rófusz Ferenc rendezésében és produceri közreműködésével. A forgatókönyvíró Gimesi Dóra, a zeneszerző Pacsay Attila, az animációs rendező Miskedi Andrea, a sorozat narrátora pedig Ujréti László volt.

OrszágoskülföldkörnyezetvédelemgyerekekfilmIndia