2024.04.20, Szombat

Már a bíróság is kimondta: visszaél adatainkkal a Facebook

mti

2018.02.16. 09:21

A személyes adatokkal kapcsolatos beállítások és az adataink kezelése is sérti a fogyasztói jogokat – legalábbis a német törvények szerint.

Hirdetés

A berlini bíróságon adott be keresetet a Német Fogyasztóvédelmi Szervezetek Szövetsége a Facebook ellen személyes adataink kezelése miatt – írta a piacesprofit.hu a brit Guardinre hivatkozva. A beadvány rámutat, a Facebook nem ad megfelelő tájékoztatást használóinak. Elrejti a tudnivalókat arról, hogyan őrizheti meg a használó személyes adatait és olyan lépésekbe viszi az ügyfelet, amelyekre azoknak nincs szükségük.

A Facebook okostelefonos applikációja például eleve bejelöli, hogy a készülék továbbítsa a hívó helyének adatait a másik félnek. A személyes beállításoknál pedig eleve elfogadottként jelenik meg a lehetőség, hogy keresőmotorok kapcsolódhassanak az adott használó idővonalára – azaz bárki, bármikor rákereshet az illető Facebook-oldalára.

A bíróság végül kimondta, a Facebooknak a személyes adatokkal kapcsolatos kezdeti beállításai, a portált használók adatainak kezelése ellentétben áll a fogyasztói jogokat rögzítő német törvényekkel.

A bíróság ítéletében egyetértett a fogyasztóvédők álláspontjával, hogy a kifogásolt programozási eljárás nem tekinthető a fogyasztó beleegyezésének az adott kérdésekben.

A bíróság egyidejűleg hasonlóan érvénytelenítette a Facebook használati szabályzatának másik nyolc pontját, köztük azt, amely megengedi, hogy a használó adatait továbbítsák az Egyesült Államokba és a személyes adatokat kereskedelmi céllal hasznosítsák.

A Facebook fellebbez az ítélet ellen, ugyanakkor célja “világos, könnyen érthető, a törvényekkel összhangban álló szabályok kialakítása”.

Országosfogyasztóvédelemközösségi média