2024.04.13, Szombat

Létrehozta a sötétben világító növényeket egy magyar feltaláló

MTI

2018.04.30. 17:56

Cserepes és vágott virágaink is órákon át fluoreszkálhatnak a sötétben egy veszélytelen kezelés után, s ha kezdenek halványulni, lámpával feltölthetők.

Hirdetés

Sötétben világító növényeivel nyert növényinnovációs díjat Kun Richárd feltaláló a 6. Sanghaji Nemzetközi Technológiai Kiállításon. A flAVATAR elnevezésű találmány egy olyan, száz százalékban növényi alapú anyag, amellyel ha külsőleg kezelik a vágott virágokat és cserepes növényeket, akkor azok fénylenek a sötétben.

A flAVATAR-ral kezelt növények a feltöltődés után azonnal sötétbe helyezve - a töltöttség erejétől függően - akár harminc percen keresztül zöld, kétféle kék, piros és fehér színekben fénylenek, illetve fluoreszkálnak. Ha gyengül a növény fénye, akkor napon, lámpa alatt vagy mobillal újra feltölthetőek és újra világítani fognak. Feltöltés hiányában a látható fény átalakul halványabb tejfehér irányfénnyé, amelyet akár négy-öt órán keresztül is látni lehet. A flAVATARok az élővirágok tulajdonságaival rendelkeznek, ennek alapján kell kezelni mind a vágott virágot, mind a cserepes növényt.

A védjegyoltalom alatt álló találmány, melyet Kun Richárd cége, a Floreande Kft. gyárt, a magyar állami tulajdonú Valor Hungariae Zrt. és partnere, a kínai Morgan Star Group közös szervezésében jutott ki a kiállításra.

Országosnövényültetéstalálmányokinnováció