2024.07.20, Szombat
A legcsúnyább tengeri lény katasztrófára figyelmezteti Japánt
Fotó: wafflesatnoon.com

A legcsúnyább tengeri lény katasztrófára figyelmezteti Japánt

mti

2019.02.27. 13:52

Óriási meglepetés, hogy a hálóba kerültek a szíjhalak, ezer méteres mélységben lenne a helyük.

A természeti katasztrófák hírnökeinek tartott, ritkán látható mélytengeri teremtményeket, szíjhalakat fogtak ki halászok a japán Okinava sziget közelében. Egy nagyjából 3,6 méteres és egy 4 méteres egyedet fogtak ki az egyébként a legcsúnyább tengeri lényként is számon tartott fajból. 

A szíjhalak több száz méteres mélységben, sokszor ezer méter mélyen élnek. A szapporói Hokkaido Egyetem nyugalmazott professzora, Amaoka Kunio szerint

ezek a mélytengeri teremtmények nagyon ritkán láthatóak, és már az is nagy meglepetés, hogy még egyáltalán életben voltak, amikor rájuk találtak a halászhálóban. 


Legutóbb földrengést és cunamit jeleztek előre

A Csendes-, az Indiai- és az Atlanti-óceánban is előforduló szíjhalak hossza elérheti az 5,5 métert, testük ezüstös színű, piros hátúszójuk taréjként fut végig gerincük vonalában. Vélhetően róluk születtek a tengeri kígyókról szóló legendák a történelem folyamán.   

Idén már több szíjhal teteme is partra vetődött Japánban és Peruban, amit sokan egy újabb földrengés vagy szökőár előjeleként értelmeznek. A legendát némileg beigazolni látszott a 2011-es japán földrengés és cunami, mivel a katasztrófát megelőző évben legkevesebb tucatnyi szíjhal vetődött partra Japánban.

FókuszbantermészetJapántengerhalak