2024.07.23, Kedd

A meredeken növekvő forgalom miatt új terminál épül Ferihegyen

2018.05.10. 13:38

A két éve kétszámjegyű bővülés miatt előrébb hozzák a harmadik terminál megépítését.

Még idén döntenek a harmadik ferihegyi terminálépület megépítéséről – derült ki a Magyar Idők cikkéből. A lapnak a Budapest Airport kommunikációs vezetője, Hardy Mihály elmondta, a jelentős utasszámbővülés következtében előre kellett hozni fejlesztést. Tavaly ugyanis több mint 13 millió ember fordult meg a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren, és a növekedés több egymást követő évben két számjegyű volt.

Az új létesítmény a jelenlegi 2A terminál mellett, Vecsés felé helyezkedik majd el, és a schengeni, vagyis Európán belüli forgalmat kezeli.


Alkalmazkodni kell a digitalizációhoz

A vezető azt is elárulta, jelenleg a koncepcióalkotás zajlik, hogy tervezőknek le tudják írni, mit várnak az épülettől. „A cég vezetése felállított egy szakmai csapatot, amelynek az a feladata, hogy meghatározza, mit kell tudnia az új épületnek."

A cél, hogy minél inkább alkalmazkodni tudjanak a digitális fejlesztésekhez, ezért nemcsak szép és időjárásálló, de „okosterminálra” is szükség van.

Ezt fejezik ki az elnevezéssel is, ugyanis nem 2C lesz a neve, hanem 3-as terminál.

Ferihegyen az 1-es terminál jelenleg használaton kívül van, az utasforgalmat a 2A és a 2B terminál látja el, ezek felújításáról februárban adtunk hírt.

Liszt Ferenc repülőtérOrszágosközlekedésfejlesztés