2024.03.19, Kedd

Ez az a törvény, amit csak kevesen tudnak a munkaidőről

pbkik.hu

2018.06.12. 12:28

Vajon az is beletartozik a fizetendő időszakba, amikor a rendelkezésre álláshoz szükséges előkészületeket végezzük?

Hirdetés

Érdekes kérdést tisztázott a Pécs-Baranya Kereskedelmi és Ipari Kamara az ado.hu cikkére támaszkodva. A munkakezdése pontos időpontját mindenki tudja, de hogy ebbe beletartozik-e a felkészülés, azt már valószínűleg csak kevesebben.

A munkaidő ugyanis a törvény szerint azt az időtartamot jelenti, amely alatt a munkavállaló köteles a munkáltató rendelkezésére állni és az elvárt munkát végezni. Ám ehhez sok esetben előkészületek kellenek. Például a sofőrnek ellenőriznie kell, hogy a közúti közlekedésre alkalmas állapotban van-e a gépkocsija, a telefonos ügyfélszolgálat munkatársának be kell jelentkeznie a számítógépes rendszerekbe, míg a kohásznak fel kell vennie a védőruházatot.

Kérdéses lehet, hogy minderről még a munkakezdés előtt kell gondoskodni, vagy ez már a munkaidő része.

A Munka Törvénykönyve világos eligazítást ad ebben a kérdésben: a munkaidőbe beletartozik a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és befejező tevékenység tartama is. Előkészítő vagy befejező tevékenység alatt minden olyan feladatot érteni kell, „amelyet a munkavállaló munkaköréhez kapcsolódóan, szokás szerint és rendszeresen, külön utasítás nélkül köteles elvégezni”.

Országosmunkaügy