2024.07.24, Szerda

Tíz megyeszékhelyre látogat el az Opera turnéja

origo.hu

2018.09.05. 12:10

Az 52 előadásra négyestés bérleteket kínálnak, amik illeszkednek az évad tematikájába.

A héten indul az Opera több hónapos belföldi turnéja, amivel hét hónap alatt 52 előadást, köztük 10 megyeszékhelyen négyestés bérletet kínálnak. A turné illeszkedik a 2018/19-es Puccini Itáliája elnevezésű évad tematikájába, és 2019. április 24-ig tart. A Szimfonikus estek programja minden alkalommal egy Rossini-operanyitányt, egy versenyművet és egy bécsi klasszikus – Haydn, Mozart vagy Beethoven – szimfóniát foglal magába – írja az Origo.

A szeptember 8-án, a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központban hallható hangversenyen, amelyen a Magyar Állami Operaház Zenekarát Kesselyák Gergely vezényli, a Szemiramisz-nyitány hangzik el Haydn G-dúr hegedűversenyé-vel és Beethoven 4. szimfóniá-jával, míg a szeptember 22-én a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központban és a szeptember 29-én a kaposvári Szivárvány Kultúrpalotában hallható koncerteken A török Itáliában-nyitány, Hidas Frigyes Oboaversenye és Haydn C-dúr, Medve-szimfóniá-ja szólal meg Medveczky Ádám vezényletével.

A december 2-ig tartó koncertsorozat mindegyik állomásán a szólistaszerepekben az Opera Zenekar művészei működnek közre. 

 

Balettelőadás is van a programok között

A Klasszikus és modern elnevezésű balettprogram szeptember 23-án a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális Központban veszi kezdetét, majd 30-án Tatabányán, a Vértes Agórájában folytatódik. A Magyar Nemzeti Balett vezető szólistái előadásában látható produkció gerincét a holland kortárs koreográfus tavaly a LOL-est keretei között bemutatott három koreográfiája adja, amik között közkedvelt darabok – A hattyúk tava, A kalóz, a Don Quijote és a Spartacus – népszerű részletei szerepelnek.

Tíz megyeszékhely a helyszínek között

Békéscsaba, Eger, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Salgótarján, Szekszárd, Tatabánya, Veszprém és Zalaegerszeg színház- és hangversenytermeibe a már említett balett- és szimfonikus estek mellett Puccini Tosca vagy Bohémélet című operájának koncertszerű változata, továbbá egy népszerű verista operarészletekből összeállított gálaműsor is színesíti a kínálatot. Ezáltal az Andrássy úti Ybl-palota korszerűsítése lehetőséget teremt arra, hogy a dalszínház ápolhassa kapcsolatát a fővároson kívüli, igényes és kultúraszerető közönséggel. Az ország legnagyobb kulturális intézménye missziós kötelességének tekinti, hogy az opera üzenetét más színpadokon is közvetítse.

Országoskultúraoperabalettklasszikus zene