2024.04.18, Csütörtök

2019 őszén indulhat a Lánchíd és az alagút felújítása

ted.europa.eu

2018.10.09. 11:49

A BKK már keresi a szimbolikus műemlék másfél évig tartó rekonstrukciójának kivitelezőjét.

Hirdetés

Megjelent az ajánlati felhívás a Széchenyi Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos- és gyalogos aluljáró, valamint a Várhegyi alagút felújítására. A beruházó Budapesti Közlekedési Központ Zrt. a közbeszerzési értesítő szerint november 21-ig várja a kivitelezők ajánlatait, így várhatóan az ezt követő néhány hónapon belül megtörténik a nyertes kiválasztása. Ezután indulhat a kiviteli tervek készítése, majd várhatóan 2019 őszén a kivitelezés.

A majdani nyertes ajánlattevő az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítése után újjáépíti és 80 cm-rel szélesíti a híd közúti pályalemezét és a gyalogos járdákat, javítja és korrózióvédelemmel látja el az acélszerkezetet, s teljes műemléki felújítást végez. Emellett kiépül többek között az árvízi védekezési rendszer, átépülnek a gyalogos aluljárók és visszaépülnek a hiányzó műemléki elemek is. A híd új köz- és díszvilágítást kap.

Az alagút új teherbíró vasbeton falazatot és új mozaikburkolatot kap, emellett megújul a ventilátoros légcserélési rendszer és a közvilágítás. Megújulnak továbbá az üzemi helyiségek és a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő helyiségek is.

A kiírás szerint a felújítás miatti forgalomkorlátozás maximum 18 hónapig tarthat, ezért ennek megfelelően kell kialakítani a kiviteli terveket. A Fővárosi Közgyűlés szeptember végén jelentette be, hogy kormányzati támogatásnak köszönhetően a korábban bejelentett 16 milliárd forint felett további 7 milliárd forint áll rendelkezésre a projektre, ennek következtében rövidült le a kivitelezési idő is.

OrszágosműemlékfelújításhídfelújításBKKLánchíd