2024.04.26, Péntek

Egyre kevesebb a bliccelő a vonatokon

MTI

2018.11.28. 11:51

A legtöbben az elővárosi vonatokon bliccelnek, a fokozott ellenőrzések hatására azonban jelentősen csökken a jegy nélkül utazók száma.

Hirdetés

Jelentős mértékben mérséklődött a nem fizető utazok száma a vonatokon: míg 2016-ban 45 ezer, 2017-ben pedig 36 ezer jegy nélkül utazót szűrtek ki a jegyvizsgálatok során, idén október végén ez a szám már csak 27 ezer volt. A MÁV Zrt. közleményéből az is kiderül, hogy év elejétől október végéig a bliccelőkre kiszabott bírság értéke majdnem elérte a 280 millió forintot.

Idén a legtöbb bliccelés a Budapest-Miskolc vonalszakaszon történt, ahol csaknem 900 jegy nélkül utazót bírságolt meg a vasúttársaság.

Ezt a Budapest-Szolnok szakasz követi, ahol 650 bliccelőt szűrtek ki az ellenőrök. A kritikus szakaszokon időnként fokozott ellenőrzéseket tartanak – legutóbb Dunakeszin, ahol az ellenőrzések hatására 35 %-kal nőtt a jegyek és 72 %-kal a bérletek eladása az előző év hasonló időszakához képest.

A bliccelés leginkább az budapesti elővárosi vonalakra jellemző, ezért itt gyakoribbak a fokozott ellenőrzések. Év végéig még 13 helyen lesz fokozott jegyellenőrzési akció az elővárosi vonatokon.

 

Országosvonatvonatközlekedésbliccelés