2024.03.19, Kedd

Követhető lesz az ajánlott és a tértivevényes postai levelek útja

MTI

2018.11.13. 17:27

A jövő évtől már országosan bevezetik a modernizálást, aminek keretében megszűnik a papír alapú tértivevény is.

Hirdetés

A feladástól a kézbesítésig követhető lesz a könyvelt postai levélküldemények útja. A projekt az Európai Unió támogatásával és a magyar költségvetés társfinanszírozásával valósul meg csaknem 2,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból. A Magyar Posta saját forrásból további 3,3 milliárd forintot fordít a teljes program megvalósításra – derült ki az MTI híréből.

Mobilon is nyomon követhetőek lesznek a levelek

A posta keddi tájékoztatása szerint a fejlesztés célja a klasszikus levélpostai szolgáltatások modernizálása. A küldeményazonosítók megadásával az ügyfelek a posta honlapján vagy mobilapplikáción keresztül elérhetik az ajánlott levelek útjáról összeállított információkat, így követhető lesz számukra a teljes postai folyamat.

A fejlesztés keretében több mint 8000 kézbesítő kap ipari mobiltelefont (PDA-t), amelyen rögzítik a küldeményátvételt. A címzettek ezen a készüléken elektronikusan igazolják aláírásukkal az átvételt, azaz megszűnik a papíralapú adminisztráció. A mobileszközökön az új típusú személyi igazolvány (e-személyi) azonosító funkciója is használható lesz. A kézbesítéskor a levél átvevője csak odaérinti a kártyáját a PDA-hoz, amely azonosítja, így nem kell külön megadnia személyes adatait, lerövidül az átvétel ideje.

Nem lesz több papír alapú tértivevény

A nagyobb forgalmú településeken a PDA-k mellett nyomtatókat is kapnak a levélkézbesítők, amellyel a küldeményértesítőket nyomtatják ki. Erre akkor van szükség, ha címzett, vagy átvételre jogosult személy nincs a címhelyen.

A fejlesztés részeként 2019 folyamán a posta kivezeti a papír alapú tértivevényt, így az átvétel igazolását elektronikus formában kaphatja vissza a feladó, akár már a tértivevényes levél kézbesítésének napján.

A kialakított informatikai rendszert november második felétől teszteli a vállalat. Hét kézbesítő posta bevonásával - Budapest (Csepel), Ercsi, Gyöngyös, Miskolc, Monor, Sopron, Nagykáta településeken - megkezdi az ajánlott levelek és egy bevezetés előtt álló új szolgáltatás, az azonosított levél teljes feladási, feldolgozási és kézbesítési folyamatainak próbaüzemét az új elektronikus kézbesítési rendszer használatával. A projekt országos kiterjesztése 2019 első felében várható - közölte a Magyar Posta.

OrszágosMagyar Postamobilappposta