2024.07.23, Kedd
Építőanyag-gyártók: adókedvezménnyel ösztönözhetők a lakásfelújítások
xella.com

Építőanyag-gyártók: adókedvezménnyel ösztönözhetők a lakásfelújítások

MTI

2019.01.30. 13:57

Több gyártó, köztük a Xella Kft., a Baumit Kft. és a Vellux Kft. közös közleményben számoltak be az idei építőipari trendekről, valamint a lakásfelújítások fellendítésére is kínálnak megoldást.

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) – melynek tagjai közt szerepel többek közt a Xella Magyarország Kft., a Baumit Kft. és a Vellux Kft. is – arról adott tájékoztatást, hogy az építőanyag-gyártók az idei évben mintegy 5-10 százalékos áremeléssel számolnak – szerepel a szervezet közleményében. Az emelésre a dolgozói béremelések, a fuvarozási díjak és az energia árának jelentős növekedése miatt van szükség.


A lakóépület-építés is hangsúlyos lesz 2019-ben

A hazai építőanyag-gyártás irányvonalát az idei évben a lakóépületek építése, az épületenergetikai felújítások és az ipari-intézményi beruházások alakulása határozza meg. A gyártók az újlakás-építéseknél a 2018-as teljesítményt meghaladó, de lassuló növekedést várnak.

Az állami és önkormányzati nagyberuházások idén is erőteljesen meghatározzák a kivitelezői kapacitások felosztását, a lakossági épületenergetikai felújításokban pedig visszaesés várható az előző évhez képest.

 

Kulcsfontosságú lehet az állami támogatás

A MÉASZ fontosnak tartja, hogy az állam támogassa a lakások felújítását és az energetikai korszerűsítéseket, többek közt azzal, hogy lehetőséget biztosít részleges áfa-visszatérítésre az építőanyagra és munkadíjra vonatkozóan. Ennek a lépésnek az előnyei között szerepel, hogy:

  • plusz bevételt eredményez az államháztartásnak,
  • fehéríti az építőipart,
  • kiszámíthatóbbá teszi a megrendeléseket,
  • tervezhetőbbé válik a kivitelezők kapacitása,
  • valamint ösztönzi az újlakás-építéseket.

Az építőanyag-gyártók között a tavalyi évet a szerkezetépítő-anyagok iránti erős kereslet határozta meg. Ezt jól mutatja, hogy az égetett tégla termékeknél mintegy 15 %-os növekedést értek el az előző évhez képest, míg az égetett kerámia tetőcserepeknél 12-13 %-os volt a növekedés.

Országosépítőipari cégekXella Magyarország Kft.lakástámogatásMagyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség