2024.07.19, Péntek
Minden egyházmegye kap egy példányt a kézzel másolt Bibliából
Kézzel írott Bibliát kapott az Egri Egyházmegye (Benyik György biblikus tanár, a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia igazgatója (b) és Török László, az Egri Hittudományi Főiskola teológiai tanára (j) forrás: MTI

Minden egyházmegye kap egy példányt a kézzel másolt Bibliából

MTI

2019.05.04. 12:13

A másolatokat több mint ötezren készítették, akik közt volt sportoló, alkotmánybíró és fogvatartott is.

Minden egyházmegye kap egy példányt abból a kézzel másolt, több mint ötezer oldalas Bibliából, amelynek eredetijét Ferenc pápa kapta meg 2015 októberében - közölte a bibliamásolás kezdeményezője, Benyik György biblikus tanár, a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia igazgatója. Az Ószövetség 4250, az Újszövetség 811 oldalt tesz ki.

A kézírásos bibliamásolat készítésében több mint ötezren vettek részt, az önkéntesek egy-egy oldalra írták a szentírás sorait, a lap alján pedig névjegyükkel is ellátták a másolatot.

A másolók között szerepel alkotmánybíró, sportoló, teológus, tanár és fogvatartott is. A kötetek első lapjai még 1983-ban készültek, amikor a soltvadkerti lelkigyakorlatos házban az odalátogató vendégek másolni kezdték Máté evangéliumát.


Digitális változat is készült a kézírásból

A teljes kézírásos művet jelentős terjedelme miatt öt kötetbe fűzték marhabőr borítással. A bibliamásolatot 2015-ben hatvan zarándok vitte el Rómába, és október 14-én egy nyilvános fogadáson adta át Ferenc pápának. Mielőtt a kézírásos lapokat Kádár László könyvkötő mester bekötötte volna, valamennyi oldalt digitalizálták. Ez alapján készítette el a JATEPress a 10 kötetes, papír kötésű hasonmáskiadást, amely 2016 folyamán jelent meg két-két kötetenként. Egy-egy kötet 5000 forint és a szegedi kiadónál megrendelhető.

Benyik György hozzátette: a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány Európai Uniós forrásból mind a 12 egyházmegyének nyomtattatott egy példányt, a köteteket a következő hetekben adják át.
 

Országosvallásegyházkatolikuskatolikus egyházBiblia