2024.03.29, Péntek
Fontos, hogy minél többen válasszák az informatikus pályát
technokrata.hu

Fontos, hogy minél többen válasszák az informatikus pályát

mti

2019.09.22. 08:56

Fontos, hogy minél több fiatal válasszon informatikai végzettséget nyújtó egyetemi, főiskolai szakot, ennek ösztönzését szolgálja a Programozd a jövőd! projekt - mondta az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke pénteken.

Hirdetés

Laufer Tamás hozzátette: Magyarországon jelenleg nem folyik elég intézményben informatikus képzés, és hiába emelkedik évente az informatika szakra jelentkezők száma, még mindig kevesen végzik el a képzést.

Kiemelte: a magyar munkapiacról 22 ezer informatikus hiányzik, ami valószínűleg azzal magyarázható, hogy a köznevelésben nagyon kevés olyan tanár van, aki az informatikai, mérnöki tanulmányokat figyelemfelkeltő módon tudja oktatni. Az IVSZ mentorprogramja által az egyetemekre, főiskolákra látogató informatikai szakemberek saját példáikkal mutatják be, hogy mekkora lehetőségek vannak a szakmában - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: nagyon fontos felkészíteni az embereket a digitalizációs folyamatokra, hiszen a magyar munkaerőpiacon már közel 600 ezer ember nem tudná elvégezni munkáját digitális eszközök nélkül. Az embereknek meg kell tanítani, hogy a digitalizáció nem ellenünk van, hanem lehetőséget ad kreativitásuk jobb, kiterjedtebb kifejtésére - vélekedett Laufer Tamás.

Országosinformatikafelsőoktatásmunkahelyek