2024.07.20, Szombat
Teljesen új családtámogatási eszköz indult be - íme a részletek
illusztráció - hirado.hu

Teljesen új családtámogatási eszköz indult be - íme a részletek

mti

2020.01.03. 12:07

Olyan, még dolgozó, nem nyugdíjas nagyszülők igényelhetik, akik átveszik az unokák napközbeni ellátásának feladatait.

Január elsejétől elérhető a nagyszülői gyermekgondozási díj (gyed), amelynek maximális összege valamivel több mint 225 ezer forint - hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára pénteken Budapesten.    

Rétvári Bence a sajtótájékoztatón közölte: a Magyarországon teljesen új családtámogatási lehetőséget olyan, még dolgozó, nem nyugdíjas nagyszülők igényelhetik, akik - gyermekük helyett - átvennék az unokák napközbeni ellátásának feladatait.   

Így az egyébként az anyának vagy apának járó gyedet az ellátást a szülők otthonában végző nagyszülő kaphatja meg.

A nagyszülői gyed maximális összege 225 288 forint, a központi költségvetésben idén erre a célra 1,3 milliárd forint áll rendelkezésre

- ismertette az államtitkár.


A nagyszülő munkavállalása és a bölcsőde kizáró ok

Az Emmi korábbi közlése szerint a juttatást egyszerre csak az egyik nagyszülő veheti fel, de akár több unoka után is.   

A feltételekről közölte: a nagyszülőnek az unoka megszületését megelőző két éven belül egy év munkaviszonyt kell igazolnia, a két szülőnek pedig - egyedülálló szülő esetében a gondozást végző anyának vagy apának - kereső tevékenységet kell folytatnia.   

A szülőknek írásban kell nyilatkozniuk arról, hogy a gyedet a nagyszülő kapja, aki ez alatt nem dolgozhat és nem is lehet nyugdíjas. A gyermeket ebben az időszakban nem lehet bölcsődében, óvodában elhelyezni - közölte az államtitkár.   


Az unokák gondozása szolgálati időtartamnak számít

Rétvári Bence szintén a feltételek között szólt arról, hogy a gyermek után más nem kaphat a gyermekgondozást segítő ellátást, és a szülők másik gyermekük után sem részesülhetnek gyermekgondozási ellátásban. Aktív korú nagyszülők esetében az unokák gondozása szolgálati időtartamnak számít.   

A nagyszülők foglalkoztatójuknak kell, hogy benyújtsák a kérelmet, vállalkozóknak és őstermelőknek a járási kormányhivatalokhoz kell fordulniuk.

Az igénylés további részletei és az ahhoz szükséges nyomtatvány elérhető a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapján - hívta fel a figyelmet.   


A felmondási védelem megilleti a nagyszülőket is

A politikus azt mondta: bízik benne, hogy a nagyszülői gyed rugalmasan igazodik a családok igényeihez, ugyanis - mint fogalmazott - nagyon sokak számára legfontosabb szempont (újabb) gyermek vállalásakor a munka, a karrier és a családi élet összeegyeztetése. Így a családok sem a családtámogatástól, sem pedig a szülők jövedelmétől nem esnek el - mutatott rá. 

Rétvári Bence újságírói kérdésre közölte: a munkáltatóval szemben ugyanaz a felmondási védelem illeti meg az érintett nagyszülőket, mint ami a szülőket.

OrszágoscsaládtámogatásGYEDcsaládszociális támogatás