2024.04.25, Csütörtök
Új exporttámogatási és beruházásösztönzési program indul
Illusztráció / Bernát Benjámin - magyarepitok.hu

Új exporttámogatási és beruházásösztönzési program indul

mti.hu

2020.04.15. 17:01

Azon cégek kaphatnak támogatást beruházásaikhoz, amelyek a koronavírus-járvány által okozott helyzetből fakadóan veszteségeket szenvednek el.

Hirdetés

Új exporttámogatási és beruházás ösztönzési program elindításáról döntött a kormány - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerdai kormányülést követően. A tárcavezető kifejtette: a magyar gazdaság teljesítményét alapvetően meghatározzák a külpiaci eredmények, és az elmúlt években a magyar vállalatok nagyon sokat tettek azért, hogy az exportpiacokon sikerrel szerepeljenek.

"Most ezeket a sikereket kell megvédenünk" - tette hozzá.

Ennek érdekében a kormány úgy döntött, hogy az Eximbank három új terméket indít el. Egy kedvezményes hitellehetőséget biztosít magyar cégeknek beruházásokhoz, illetve forgóeszköz-hitel formájában úgy, hogy a kisvállalkozásoknak a forgóeszköz-hitel kamata egy éven belüli hitelfelvétel esetén csak 0,1 százalék lesz.

 

Ellenőrzés nélküli támogatást kaphatnak a cégek

Emellett egy garancia- és egy biztosítási programot is elindítanak, amellyel lehetővé teszik a magyar vállalkozásoknak, hogy fenntartsák a kereskedelmi banki hiteleiket, illetve az exportpiacokról érkező késedelmes fizetések esetében is megvédik őket a késedelmek negatív hatásaitól.

Szijjártó Péter kiemelte: ugyanakkor az Európai Unió lehetővé tette azt is, hogy 800 ezer euróig gyakorlatilag ellenőrzés és mindenfajta többletvizsgálat nélkül lehet támogatást adni azon cégek beruházásaihoz, amelyek a koronavírus-járvány által okozott helyzetből fakadóan veszteségeket szenvednek el. Ezért egy olyan új beruházás-ösztönzési döntést is hoztak, amelynek értelmében 800 ezer eurós nagyságrendig támogatják Magyarországon működő, exportáló vállalatok beruházásait - mondta.

OrszágosBudapesttámogatáskoronavírus