2024.03.28, Csütörtök
Az ország több pontján is figyelemfelhívó akciót tart a Melletted a helyem Egyesület a koraszülöttek világnapján
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az ország több pontján is figyelemfelhívó akciót tart a Melletted a helyem Egyesület a koraszülöttek világnapján

MTI

2021.11.17. 19:14

A koraszülöttek szimpátiaszíne a lila, amely a reményt, a kitartást és a bizakodást szimbolizálja.

Hirdetés

A koraszülöttek világnapja alkalmából a Melletted a helyem Egyesület speciális akcióval, lila süteményekkel szeretné felhívni a figyelmet a legkisebbek romló esélyeire. Emellett - folytatva a hagyományt - lila színnel világítják meg a Szabadság-szobrot, valamint a Debreceni Egyetem épületeit - adta hírül közleményben az egyesület szerdán.

A közleményben emlékeztettek, a koraszülöttek szimpátiaszíne a lila, amely a reményt, a kitartást és a bizakodást szimbolizálja.

Ezért az egyesület a Magyar Cukrász Ipartestület közreműködésével az összes magyar cukrászt felkérte, hogy november 17-e, a koraszülöttek világnapja alkalmából készítsenek lila süteményeket.

A cukrászdákban megjelenő lila sütik megvásárlása a korszerű hazai koraszülött-ellátást támogatja. Közölték azt is, hogy Magyarországon körülbelül minden tizedik gyerek kezdi koraszülöttként az életet. A nem megfelelő ellátás miatt ők nagy hátrányból vagy élethosszig tartó fogyatékossággal indulhatnak neki az életnek, megfelelő eszközökkel, módszerekkel azonban ennek kockázatát nagy mértékben lehet csökkenteni.

A koronavírus nehéz helyzetet teremtett a koraszülött osztályokon: a látogatási korlátozásokat itt is érvénybe léptették, a szakmai ajánlások ellenére sem tesznek kivételt a legkisebbek túlélési esélyeinek javítása érdekében. A Melletted a helyem Egyesület azonnali cselekvésre szólította fel a politikai döntéshozókat, a közegészségügyi szakértőket és az egészségügyi szakembereket a "zéró szeparációs elv" érdekében - írták.

OrszágosegyesületvilágnapKoraszülöttek Világnapjamegemlékezés