2024.03.28, Csütörtök
Újabb bölcsődék újulhatnak meg az országban 1,5 milliárd forintból
Illusztráció, pixabay.com

Újabb bölcsődék újulhatnak meg az országban 1,5 milliárd forintból

Pénzügyminisztérium

2021.12.11. 13:00

A Pénzügyminisztérium jövőre is folytatja az országos bölcsőde fejlesztési programot.

Hirdetés

A pályázat újabb fordulójában is önkormányzatok indulhatnak, akik az általuk fenntartott bölcsődéket fejleszteni szeretnék, vagy új férőhelyeket alakítanának ki. Az újabb pályázati forduló keretösszege 1,5 milliárd forint.

A kormány családbarát politikájában kiemelkedő szerepet kapnak a bölcsődei fejlesztések. Erre mutat rá, hogy a koronavírus okozta gazdasági válság idején is biztosítja a kormány a családi adókedvezmények, a bővülő családtámogatások, vagy az otthonteremtés támogatása mellett a folyamatosan bővülő bölcsődei férőhelyeket is. A kormány az elmúlt 10 évben 60 százalékkal növelte a bölcsődei férőhelyek számát. A bölcsődefejlesztési program újabb fordulója így pedig egy újabb lépés afelé, hogy a bölcsődei férőhelyek száma 2022-re elérje a 70 ezret.

A pályázat 2022-es fordulójában a támogatási összegek is emelkedtek: bölcsőde korszerűsítés, vagy meglévő bölcsőde bővítése esetén 240 millió forintra, míg új bölcsőde kialakítása esetén legfeljebb 672 millió forintra pályázhatnak az önkormányzatok.

A programnak köszönhetően eddig 54 településen újulhattak meg a bölcsődék és mini-bölcsődék 5,5 milliárd forint kormányzati támogatásból. A pályázat elbírálása során továbbra is előnyt élvez az a pályázó, aki a bölcsőde létrehozását környezetbarát, gazdaságos és energiahatékonynak minősülő alternatív megoldással tervezi. A pályázatok benyújtási határideje 2022. december 30. A pályázat kiírása a kormany.hu portálon, a mai napon elérhető.

Országosbölcsődefejlesztéspályázat