2024.03.29, Péntek
Zivatarveszély miatt több megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ
Illusztráció, unsplash.com

Zivatarveszély miatt több megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ

MTI

2022.09.15. 11:18

Zivatarveszély miatt három megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Hirdetés

Hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani Somogy, Tolna, Zala megyék területén. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is - olvasható az MTI-hez szerda este eljuttatott figyelmeztető előrejelzésben.

Az OMSZ honlapján közzétett előrejelzés szerint csütörtök délelőttől egyre több helyen lesznek alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához.

Délután, illetve kora este az ország délnyugati, déli területein akár heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek az este folyamán.

A zivatarok környezetében viharos széllökésre (60-80 kilométer/óra, heves zivatarok esetén 90-100 kilométer/óra), jégesőre (1-3 centiméter, heves zivatarok esetén 2-4 centiméter) kell számítani, illetve az ismétlődő cellaátvonulásból rövid idő alatt lokálisan nagyobb mennyiségű (25-40 milliméter) csapadék is hullhat.

Az este folyamán északnyugat felől fokozatosan stabilizálódik a légkör, de elszórtan még késő este is lehet néhány gyengébb zivatar - olvasható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön a csapadékos területeken általában 18 és 24 fok között, míg az ország déli felén magasabban, 25 és 28 fok között alakul.

OrszágosOrszágos Meteorológiai Szolgálatzivataridőjárás