2024.03.19, Kedd
Kétmillió fát ültetett a Pilisi Parkerdő 2022-ben
Illusztráció, unsplash.com

Kétmillió fát ültetett a Pilisi Parkerdő 2022-ben

MTI

2022.12.21. 10:00

A Pilisi Parkerdő a főváros környéki állami erdők kezelőjeként több mint kétmillió facsemetét ültetett idén, és több száz hektáron végzett erdőmegújítás és erdőtelepítés keretében csemeteültetési és magvetési munkálatokat - ismertette keddi közleményében a társaság.

Hirdetés

Az idei erdőszerkezet-átalakítások, erdőfelújítások és erdőtelepítések során több mint 930 ezer csemetét ültetett a parkerdő, valamint  21 tonna makkot (tölgy és cser) - is elvetett. Emellett mintegy 2600 hektáron teljesítette a folyamatos erdőápolással kapcsolatos feladatokat - sorolták a közleményben.  

Az idős erdők megújítása érdekében 240 hektáron végeztek csemeteültetést vagy makkvetést, amiből 105 hektáron erdőszerkezet-átalakítás is történt: idegenhonos - például akác vagy feketefenyő - állományok helyére őshonos fafajokat, jellemzően kocsánytalan tölgyet, csertölgyet, hazai nyárfajokat és más elegyfafajokat ültetett a társaság.

A Pilisi Parkerdő ezen kívül a saját területén 20 hektárral növelte a az erdők területét új erdőtelepítéssel. Ezt egészítették ki az idegen területen, megbízások alapján végzett erdőtelepítések és fásítások, melyek során a társaság több mint 1,1 millió csemetét helyezett ki.

A legnagyobb szabású munkák a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából ültetett autópálya-növénytelepítések és az útépítések során kivont erdőterület pótlását szolgáló csereerdőtelepítések voltak, emellett Gödön csaknem háromszázezer, Pápán majdnem negyvenezer, Budapesten a Nemeskéri úton húszezer darab csemetét ültetett a Parkerdő - sorolta a társaság.

Az összegzésben azt is megemlítették, hogy a társaság részt vállalt a Agrárminisztérium és a Mol Új Európa Alapítvány "VárosFa" elnevezésű településfásítási programjában, amelyben tizenhét településen majdnem ezer sorfát ültetett el a települések önkormányzataival együtt.

OrszágosPilisi Parkerdőfaültetés