2024.03.29, Péntek
Magyar animáció varázsolta el a Berlinale zsűrijét: elismerés a Szemem sarka című MOME diplomafilmnek  
Fotók: MOME Brand Iroda

Magyar animáció varázsolta el a Berlinale zsűrijét: elismerés a Szemem sarka című MOME diplomafilmnek  

MOME Brand Iroda

2023.02.27. 09:48

A Berlinale ifjúsági zsűrijének külön méltatásában részesült a Szemem sarka című animációs film. Az alkotó Erhardt Domonkos a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Animáció szakán a Nemzeti Filmintézet támogatásával készítette a rövidfilmet, amelyet a világ egyik legrangosabb filmfesztiváljának Generation 14+ programjában mutattak be.

Hirdetés

A most véget érő 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be Erhardt Domonkos Szemem sarka című animációja, amely azt a különleges pillanatot mutatja be, amikor a budapesti éjszakában két idegen fiatal élete egy egymásra nézés erejéig összefonódik.

Az elismerő oklevelet (Special Mention) a fesztivál ifjúsági zsűrije ítélte oda az animációs rövidfilmnek, akik a következőképp méltatták az alkotást: „Emlékszel arra a bizonyos pillanatra az életedből? Biztosan különösen varázslatos volt, talán nagyon intenzív is... Ez a film ilyen pillanatokra emlékeztetett bennünket, és már az elején elrepített minket egy utazásra a valóság tükröződő rétegei mögé. A film harmonikus stílusa egyszerre volt inspiráló és elgondolkodtató. Végül a részletekre való odafigyelés és a megható találkozás győzött meg minket. Bepillantás egy lehetséges álomvilágba a szemünk sarkából.”

Az elismerést videóüzenetben köszönte meg Erhardt Domonkos a díjátadón, mint mondja, a kiemelt figyelemnek nagyon örül, úgy érzi, a film elérte valódi célcsoportját. 

 

 

A Berlinale egyik legfiatalabb hivatalos zsűrijében, a Generation 14plus versenyben öt fiatal vesz részt, és a nemzetközi zsűritől függetlenül ők ítélik oda a legjobb rövid- és egészestés filmeknek járó Kristálymedvéket és további elismeréseket.

Az oklevél elősegítheti, hogy a Szemem sarka több fesztiválon, TV-csatornán is szerepelhessen, hiszen a Berlinale a világ egyik legrangosabb filmfesztiválja és filmforgalmazási platformja is. 

Kiemelkedő kritikai fogadtatásban részesült a szintén Berlinalén debütáló Műanyag égbolt című egészestés animációs film is, melynek alkotói Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta. A várva várt, rotoszkóp technikával készülő öko-fantasy-t nemsokára a magyar közönség is láthatja a hazai mozikban. A két filmben nem csak a budapesti helyszín a közös vonás, az alkotók is ugyanott, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, a MOME Animáció szakán tanultak.  

 

 

Az elmúlt években nagy sikereket elérő MOME Animáció szak új fejezete indul el 2023 őszétől, ahol angol nyelven, további szakirányokkal kiegészülve folytatódik a nemzetközi rangú képzés.

A filmrendező képzés mellett a Videojáték (Game Design) vagy az Immerzív történetmesélés (Immersive Storytelling) specializációt is választhatják az itt hallgató diákok.

A film előzetese megtekinthető az alábbi linken: 
Szemem sarka előzetes 

Bővebben az Animáció szakról:  
Animation MA angol nyelven 

 

 

OrszágosMOMEanimációBerlini Nemzetközi Filmfesztiválelismerés