2024.04.27, Szombat
Több mint száz kiállítás várja az érdeklődőket a Magyar Festészet Napja alkalmából
festeszetnapja.hu

Több mint száz kiállítás várja az érdeklődőket a Magyar Festészet Napja alkalmából

mti

2023.10.03. 17:02

Több mint száz kiállítás várja az érdeklődőket a fővárosi, vidéki és határon túli helyszíneken a 21. alkalommal megrendezett Magyar Festészet Napja programsorozat részeként november közepéig. Az idei év fő kiállítása az Élő Magyar Festészet című tárlat lesz Törökbálinton.

Hirdetés

Az évente megvalósuló rendezvénysorozatot október 18., Szent Lukács, a festők védőszentjének ünnepe köré szervezik. A több mint egy hónapon át tartó eseménysorozat célja, hogy erősítse a köztudatban a kortárs festészet jelentőségét és hangsúlyozza szerepét a hazai kulturális életben, miközben a szakma képviselőit összefogja, erősíti a művészközösséget

- hangzott el a keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Verebes György festőművész, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője kiemelt célként jelölte meg, hogy a koronavírus-járvány előtti évekhez hasonlóan ismét egyre több vidéki nagyváros készüljön önálló programcsomaggal a kulturális rendezvényre.

 

17 művész alkotásai láthatóak Óbudán

A programsorozat alkalmából a Magyar Festészet Napja Alapítvány kurátorainak A mi ügyünk címmel nyílt ingyenes kamarakiállítása az Óbudai Társaskör Galériában kedden.

A kiállításon 17 művész - többek között Bráda Tibor, Bukta Norbert, Horváth Dániel, valamint Vincze Angéla -  művei, egyebek mellett klasszikus olajfestmények, akvarellek és pasztellképek láthatók - mondta a november 10-ig látható tárlatról Verebes György.

Hangsúlyozta, a Magyar Festészet Napja rendezvénysorozat felépítése szerint két nagy egységre tagolható: az alapítvány által saját forrásból megrendezett események, köztük az országos jelentőségű Élő Magyar Festészet című tárlat, valamint a csatlakozó kiállítások, amelyek a hazai tárlatok mellett a Kárpát-medence magyarságának művészeti eseményeit is felölelik.

Az eseménysorozathoz csatlakozók között megtalálhatók Magyarország legjelentősebb intézményei, mint a Műcsarnok vagy a Vigadó, de a falvak művelődési és közösségi házai is

- fűzte hozzá Verebes György.

 

Törökbálint a középpontban

Az idei év fő kiállítása és egyben a szakmai díjátadónak helyet biztosító rendezvény az Élő Magyar Festészet című országos, központi tárlat október 14. és november 14. között látogatható a Gallery Maxban, Törökbálinton. A kiállítás magába foglalja a doyenek, a középgeneráció és a fiatal generáció műveit - emelte ki.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az alapítvány saját szervezésű programjai között van többek között a Mester Galéria és Közösségi Térben október 4-én megnyíló Szinonima; valamint a Zikkurat Galériában október 18-tól látogatható Női vonal XII. című tárlat is.

Október 19-én a Magyar Festészet Napja Újbudán címmel szerveznek programokat, melynek részeként az egyebek mellett a Bartók 1. Galériát, a Godot Galériát, valamint a Karinthy Szalont felölelő, Sipos Endre művészetfilozófus és Tenk Dóra művészeti mentor által vezetett sétákat is szerveznek.

A többek között a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), valamint a Nemzeti Színház által támogatott rendezvénysorozat folyamatosan bővülő programkínálatát a www.festeszetnapja.hu weboldalon lehet nyomon követni.

OrszágoskultúraMagyar Festészet Napja