2024.02.24, Szombat
Átfogó vízügyi fejlesztés zárult le az ország északkeleti csücskében
Illusztráció - Fotó: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Átfogó vízügyi fejlesztés zárult le az ország északkeleti csücskében

pestpilis.hu

2023.12.27. 13:07

Többek közt a vízveszteségek és az irreális üzemeltetési költségek csökkentése is cél volt a beruházásban.

Hirdetés

A Széchenyi 2020 program keretében lezárultak a KEHOP-2.1.11-21-2022-00054 azonosító számú, Ivóvíz víziközmű rendszerek műszaki állapotának felmérése az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. működési területén címet viselő projekt munkálatai.

A 2023. március 16-án elrajtolt beruházásban a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében - Kazincbarcika közelében - található Bánhorváti és Nagybarca települések kaptak fejlesztést. Az itt működő 250 mm-nél nagyobb átmérőjű, azbesztcement anyagú ivóvízvezetékek döntő többségének életkora meghaladta a műszaki hasznos élettartamát, vagy közel jár hozzá, gyakoriak rajtuk a meghibásodások. Az elvégzett diagnosztikai vizsgálatok valós képet tártak fel a műszaki állapotukról, tervezhetőbbé téve a szükséges beavatkozásokat. A vizsgálattal érintett, összesen közel 10 kilométernyi vezetékszakasz több mint 85 500 felhasználó vízellátásában vesz részt.


Csökkennek az üzemeltetési költségek

A Nemzeti Vízművek Zrt. stratégiai elképzelései között szerepel többek között az állami vízművek költséghatékonyabb működtetése a szinergiák kihasználásával, így ezzel összhangban a projekt célja a másodlagos vízminőségromlás megelőzése, illetve kezelése volt, valamint a vízveszteségek és az irreális üzemeltetési költségek csökkentése. Komplex cél volt továbbá a fenntarthatóság biztosítása, a szolgáltatási színvonal minőségének javítása, valamint az indokolt költségek megtérülésének garantálása a meglévő hálózati rendszer műszaki állapotára való tekintettel.

A projekt eredménye hozzájárulhat a vízellátás biztonságának növeléséhez a vízbázisok terhelésének csökkentésével, a szolgáltatott ivóvíz minőségének javulásával és ezzel párhuzamosan a vízminőségi kifogások számának csökkenésével. Ezenkívül a projekt eredményeként növekedhet a víziközművek energetikai és üzemeltetési hatékonysága, és szavatolhatóvá válik a fejlesztések hatékony, ütemezhető megvalósítása.

Országosvízgazdálkodásivóvíz