2024.05.02, Csütörtök
Kilenc település vízgazdálkodása lépett előre a Felső-Tisza vidékén
Illusztráció - Fotó: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Kilenc település vízgazdálkodása lépett előre a Felső-Tisza vidékén

pestpilis.hu

2023.12.27. 13:21

A projekt eredményeként növekedhet a víziközművek energetikai és üzemeltetési hatékonysága, és szavatolhatóvá válik a fejlesztések hatékony, ütemezhető megvalósítása.

Decemberben befejeződött a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. területén elvégzett beruházás a Széchenyi 2020 program keretében. A KEHOP-2.1.11-21-2022-00055 azonosító számú, Ivóvíz víziközmű rendszerek műszaki állapotának felmérése címet viselő projekt munkálatai 2023. március 16-án kezdődtek meg.

A projekt  Zsurk, Tiszaszentmárton, Mándok, Eperjeske, Tiszamogyorós, Tiszabezdéd, Győröcske, Záhony és Bököny településeket érintette. A 250 mm-nél nagyobb átmérőjű, azbesztcement anyagú ivóvízvezetékek döntő többségének életkora meghaladta a műszaki hasznos élettartamát, vagy közel jár hozzá, gyakoriak rajtuk a meghibásodások. Az elvégzett diagnosztikai vizsgálatok valós képet tártak fel a műszaki állapotukról, tervezhetőbbé téve a szükséges beavatkozásokat. A vizsgálattal érintett, összesen közel 19 kilométernyi vezetékszakasz több mint 30 500 felhasználó vízellátásában vesz részt.


Szavatolhatóvá válik a fejlesztések hatékony megvalósítása

A Nemzeti Vízművek Zrt. stratégiai elképzelései között szerepel többek között az állami vízművek költséghatékonyabb működtetése a szinergiák kihasználásával, így ezzel összhangban a projekt célja a másodlagos vízminőségromlás megelőzése, illetve kezelése volt, valamint a vízveszteségek és az irreális üzemeltetési költségek csökkentése. Komplex cél volt továbbá a fenntarthatóság biztosítása, a szolgáltatási színvonal minőségének javítása, valamint az indokolt költségek megtérülésének garantálása a meglévő hálózati rendszer műszaki állapotára való tekintettel.

A projekt eredménye hozzájárulhat a vízellátás biztonságának növeléséhez a vízbázisok terhelésének csökkentésével, a szolgáltatott ivóvíz minőségének javulásával és ezzel párhuzamosan a vízminőségi kifogások számának csökkenésével. Ezenkívül a projekt eredményeként növekedhet a víziközművek energetikai és üzemeltetési hatékonysága, és szavatolhatóvá válik a fejlesztések hatékony, ütemezhető megvalósítása.

Országosvízgazdálkodásivóvíz