2024.02.24, Szombat
Több mint 85 500 vízfelhasználó ellátása javult ebben a projektben
Illusztráció: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Több mint 85 500 vízfelhasználó ellátása javult ebben a projektben

pestpilis.hu

2023.12.27. 12:51

A beruházás Kisbér, Vérteskethely, Oroszlány, Bokod és Tatabánya településeket érintette.

Hirdetés

Decemberben sikerrel zárult az Ivóvíz víziközmű rendszerek műszaki állapotának felmérése az Északdunántúli Vízmű Zrt. működési területén. A Széchenyi 2020 program keretében lezajlott projekt (KEHOP-2.1.11-21-2022-00053 azonosítóval) idén márciusban kezdődtek meg.

 

A beruházás Kisbér, Vérteskethely, Oroszlány, Bokod és Tatabánya településeket érintette.

Több mint 85 500 vízfelhasználó ellátása javul

Az érintett településeken működő, 250 mm-nél nagyobb átmérőjű, azbesztcement anyagú ivóvízvezetékek döntő többségének életkora meghaladta a műszaki hasznos élettartamát, vagy közel jár hozzá, emiatt gyakoriak rajtuk a meghibásodások. Az elvégzett diagnosztikai vizsgálatok valós képet tártak fel a műszaki állapotukról, tervezhetőbbé téve a szükséges beavatkozásokat. A vizsgálattal érintett, összesen közel 10 kilométernyi vezetékszakasz több mint 85 500 felhasználó vízellátásában vesz részt.


A fenntarthatóság is a célok között

A Nemzeti Vízművek Zrt. stratégiai elképzelései között szerepel többek között az állami vízművek költséghatékonyabb működtetése a szinergiák kihasználásával, így ezzel összhangban a projekt célja a másodlagos vízminőségromlás megelőzése, illetve kezelése volt, valamint a vízveszteségek és az irreális üzemeltetési költségek csökkentése.

Komplex cél volt továbbá a fenntarthatóság biztosítása, a szolgáltatási színvonal minőségének javítása, valamint az indokolt költségek megtérülésének garantálása a meglévő hálózati rendszer műszaki állapotára való tekintettel.


Nőhet az üzemeltetési hatékonyság

A projekt eredménye hozzájárulhat a vízellátás biztonságának növeléséhez a vízbázisok terhelésének csökkentésével, a szolgáltatott ivóvíz minőségének javulásával és ezzel párhuzamosan a vízminőségi kifogások számának csökkenésével. Ezenkívül a projekt eredményeként növekedhet a víziközművek energetikai és üzemeltetési hatékonysága, és szavatolhatóvá válik a fejlesztések hatékony, ütemezhető megvalósítása.

Országosvízművízgazdálkodás