2024.04.27, Szombat
Több mint harminc helyszínen fejlesztik a szakképzést szerte az országban
Illusztráció: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Több mint harminc helyszínen fejlesztik a szakképzést szerte az országban

mti

2024.02.09. 16:28

Összesen 149 milliárd forint értékben támogatják a szakmai utánpótlást biztosító intézményrendszert.

Hirdetés

Az idei esztendő a fejlesztések éve az "Európa-bajnok" magyar szakképzésben - jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára csütörtökön Szolnokon. Hankó Balázs a a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal uniós támogatású, "RRF-2.2.2-23 21. századi szakképző intézményfejlesztési program szakmai támogatása" című projektjének nyitórendezvényén szólalt fel. Kifejtette még:

a szakképző iskoláknak nyújtott fejlesztések országszerte 18 szakképző centrum 31 intézményének 34 helyszínét érintik csaknem 96 milliárd forint értékben az 53 milliárd forintos építési beruházáson túl.

A magyar szakképzés fejlesztését folytatni kell - emelte ki Hankó Balázs, hozzáfűzve, hogy ennek egyik pillére a digitális fejlesztés. A másik pillérként a bérfejlesztést említette, a harmadik pillérként pedig a 21. századi szakképző intézményeket fejlesztő programot jelölte meg.

A programban Szolnokon 6 milliárd forintból újulhat meg két szakképző intézmény.

Csontos Dávid, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal általános és projektirányítási elnökhelyettese az eseményen kifejtette:

a fejlesztéseknél 7 helyszínen új építés, 8 helyen bővítés és felújítás, 19-en pedig felújítás valósul meg. A 95,8 milliárd forintból a teljes projektben 110 ezer négyzetméter iskolai tér újul meg, ebből csak Szolnokon 7300 négyzetméter.

 

Zöld fejlesztések jönnek

Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára elmondta:

a szakképző intézmények a benyújtott pályázatok alapján várhatóan 55 százalék feletti energiamegtakarítást érnek el. Az infrastrukturális és építési beruházások célja a megújuló energiaforrások használatát biztosító rendszerek kiépítése mellett a tanműhelyek fejlesztése, oktatási terek átalakítása is

- ismertette, megjegyezve, hogy a fejlesztések lehetőséget adnak a modern oktatási eszközök alkalmazására.

 

Előre meg kell tervezni a beruházásokat

Nyul Zoltán, az ÉKM magasépítésért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a beruházásoknál fontos az alapos tervezés, előkészítés, a műszaki ellenőrzés. Úgy fogalmazott, a jövőben csak olyan beruházásokat szeretnének Magyarországon, ahol a funkcionális, gazdaságossági, üzemeltethetőségi, fenntarthatósági, esztétikai szempontok minden eleme "a helyén van".

Országosépítőiparszakképzés