2024.07.04, Csütörtök
Folyamatosan bővül a könyvtárhasználók köre
Fotó: Illusztráció, unsplash.com

Folyamatosan bővül a könyvtárhasználók köre

MTI

2024.07.02. 15:30

Növekedést mutat a könyvtárhasználatok száma, de a helyben használat, a kölcsönzött dokumentumok és a könyvtári rendezvények látogatottsága is emelkedett az elmúlt évben 2022-höz képest - derül ki az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete által közzétett 2023-as országos könyvtári statisztika gyorsjelentéséből.

Az OSZK Könyvtári Intézete az év végén megjelenő Könyvtári trendjelentések mellett idén is közzétette az országos könyvtári statisztikai adatgyűjtés legfrissebb eredményeit - olvasható az OSZK MTI-hez eljutatott keddi közleményében. A 2023. évi gyorsjelentés megmutatja a hazai könyvtári rendszer főbb trendjeit, változásait, betekintést nyújt a hazai könyvtárak működésébe és fejlődési irányaiba, ami fontos alapot nyújt a szolgáltatásfejlesztési stratégiákhoz - írták.

 

 

Visszatérnek az olvasók a könyvtárakba a koronavírus-járvány után  

A statisztikai adatok szerint a könyvtárhasználatok száma - beleértve a személyes és a távhasználatot is - növekedett 2022-höz képest.

A távhasználat esetében figyelhető meg jelentős emelkedés, amely 2023-ban elérte a 2015 óta mért legmagasabb értéket. A személyes használat is folyamatosan növekszik 2021 óta, megközelítve a koronavírus-járvány előtti, 2019-es szintet.

A digitalizált dokumentumok száma is emelkedett: a szöveges dokumentumoké 3,5 százalékkal, a képdokumentumoké kis mértékben, míg a hangdokumentumok száma stagnált. A helyben használat 16 százalékos növekedést mutatott az előző évhez képest, míg a kölcsönzött dokumentumok száma kismértékben emelkedett. A könyvtári rendezvények száma 7 százalékkal, a résztvevők száma több mint 12 százalékkal nőtt 2022-höz képest.

 


Az idei jelentés újdonsága, hogy az OSZK a nemzeti könyvtári alapfeladataihoz kapcsolódó statisztikai adatokat, így a kötelespéldányok és a nemzetközi kiadványazonosítók kezelése terén gyűjtött statisztikai adatokat is hozzáférhetővé teszi - áll a közleményben.

OrszágosOrszágos Széchényi Könyvtárkönyvtári trendjelentéskönyvtárhasználókkönyvtár