2024.04.19, Péntek
Így fog kinézni az Országos Széchényi Könyvtár impozáns épülete
Látványtervek: tscp.hu

Így fog kinézni az Országos Széchényi Könyvtár impozáns épülete

tscp.hu

2019.08.09. 08:15

Az archiválási raktár több mint 80 kilométernyi polcfelületen őriz majd dokumentumokat.

Hirdetés

A világon is egyedinek számító, különleges épületet tervezett az Országos Széchényi Könyvtár számára a TSPC Csoport. Piliscsabán, a Iosephinum területén épülhet meg az az úgynevezett archivális raktár, amely az írott nemzeti örökség megőrzésének helye lesz. A homlokzaton könyvforma, falevél-erezet és digitalizációra utaló mintázat is megjelenik.

A beruházás célja az archiválási, azaz tartós megőrzési kötelezettséggel érintett dokumentumok megfelelő tárolása.

Az ebbe a típusba tartozó dokumentumok száma évente akár 15 ezer példánnyal nő, így a projekt nemcsak a biztonsági alapkövetelmények megvalósítása miatt fontos, hanem a szakszerű tárolás miatt is.

A képre kattintva galéria nyílik meg!

Az archiválási raktárban az alábbiakat tárolják majd:

  • az országos Széchenyi Könyvtár által bekért és őrzött kötelespéldányokat,
  • 50 ezer tekercs dokumentumot a mikrofilmtárban,
  • valamint az 1800-as évektől őrzött archív folyóirat-állományt.

Az archiválási raktár több mint 80 kilométernyi polcfolyóméteren őriz majd dokumentumokat. Az épületben restaurátor- és kötészeti műhely, illetve digitalizációs központ is működik majd.


Egyedi arculati megjelenést kap a homlokzat

Az épület az egyszerű formai kialakítással minden részletében a raktározási funkciót szolgálja, és megfelel a szigorúan őrzött biztonsági létesítmények követelményeinek. A homlokzat ezzel szemben üzenetet közvetítő felületként szolgál majd: egyszerre kapcsolódik a területet meghatározó organikus építészeti előképekhez és a Makovecz-örökséghez, valamint a pilisi erdőhöz is, ami otthont biztosít majd számára.

A homlokzat domináns eleme az a falevél formájú záróelem, amely többek közt az erdő-levél-fafeldolgozás-papír-könyv folyamatára utal.

A másik hangsúlyos elem a világos színű kéregpanel-burkolat, melynek struktúrája a papír lapjainak rendszerét idézi.

 


A tervezésnél meghatározó volt jelentéssel feruházni az épületet

A épület alkotói folyamatáról Parai Zoltán, a TSPC Csoport projektvezető építésze elmondta, hogy a tervezőcsapatot komolyan foglalkoztatta a mély jelentéstartam és az a kulturális örökség, amely számára készül a ház. Turi Attila építésszel együtt dolgozva a térhez, a múló időhöz és az örökséghez való kapcsolódásokat a homlokzaton megjelenő szimbolikát jelenítették meg.

A tervezőcsapat a BIM-technológia felhasználásával készítette a terveket, melyben a korábbi projektek tapasztalatait is ötvözték. A cégcsoport piacvezető Magyarországon a BIM-technológia alkalmazásában és a háromdimenziós tervezésben.

A magyarországi előírások szerint az épületeket minimum 50 évre tervezik, a piliscsabai épületet viszont minimum 100 évre tervezték.

Ez határozza meg a polcok mennyiségét is, biztosítva azt, hogy az állomány bővülése esetén is elegendő hely álljon rendelkezésre. A fejlesztés a Makovecz Imre Bástyája Program keretében valósul meg.

Galéria

HelyiBudapestkönyvtárraktárOrszágos Széchényi Könyvtár