2024.03.29, Péntek

Pityókatekerentyű és szürke marha-burger - ezekkel a programokkal kíséri Budapest a tűzijátékot

augusztus20.kormany.hu, pestpilis.hu

2016.08.17. 12:19

Az államalapítás ünnepe már pénteken elkezdődik a magyar fővárosban: a Mesterségek Ünnepe, a Magyar Ízek Utcája, a Szent Jobb-körmenet és koncertek a kínálatban.

Hirdetés

Az augusztus 20-i programsorozat az ünnep előestéjén egy ökumenikus istentisztelettel veszi kezdetetét, melyen részt vesznek a magyarországi egyházak vezetői. Az esemény Budán a Szilágyi Dezső téri református templomban pénteken este 6-kor kezdődik. Az ünnepi istentiszteleten Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke hirdet igét.

Augusztus 20-án a programok a Kossuth téren kezdődnek. Itt 8.30 és 9.30 között Magyarország lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonása után Simicskó István honvédelmi miniszter mond köszöntőt. Ezután megtörténik a honvédtisztek felavatása. Az eseményen ünnepi beszédet mond még Áder János köztársasági elnök.

 

Az év tortája és a Szent István-napi kenyér a Lánchíd utcában

Reggel 9 órától a Lánchíd utca két napra a Magyar Ízek Utcájává válik, ahol az ételek válogatott, minőségi magyar élelmiszerekből készülnek. Kóstolhatunk majd rózsalángost, szürkemarha-burgert, pityókatekerentyűt, akik pedig édességre éheznek, azok falatozhatnak az idei Év tortájából is, melyet pontban 11-kor fognak felvágni a Clark Ádám téri színpadon. 11.30-kor ugyanitt felvágják a Szent István-napi kenyeret, amely kovászos technológiával készül új búzából. A Magyar Ízek utcája nemcsak 20-án, hanem 21-én is látogatható.

 

Ingyen nézhető meg a Szent Korona

Családi programokkal várja az ünneplőket a Clark Ádám tér, ahol 10 órától a Buborék Együttes szórakoztatja a legkisebbeket. A jó zenéről 16.00-től Petruska, majd 17.30-tól a Supernem, majd pedig este 19.00 órától Anna and the Barbies gondoskodik.

A nap folyamán az érdeklődők az Országházban 10.00 és 18.00 között ingyenesen megtekinthetik a Szent Koronát, a magyar államiság legjelentősebb jelképet.

 

Népművészetünk kincsei a várban

14.30-kor kezdődik az Aratómenet, amely a Szent György térről indul, a kenyéráldásra pedig a Szent István-szobornál kerül majd sor. A hagyományokhoz híven idén is lesz ünnepi Szentmise és Szent Jobb-körmenet a Szent István Bazilikánál. A Szent Jobb 9 órától 13 óráig látogatható a Bazilikában.

A magyar népművészet kincseit felvonultató Mesterségek Ünnepe a Budai Várban várja a vendégeket vásárral, koncertekkel, táncházakkal, kézműves műhelyekkel, játszóházakkal délelőtt 10-től este 11-ig. A négynapos rendezvény már csütörtökön kezdődik, és vasárnapig tart.

Szombaton este 21.00-kor Budapest egy kis időre sötétségbe borul, a fényről pedig az ünnepi tűzijáték gondoskodik majd.