2024.03.28, Csütörtök

Ezeket a kistelepüléseket támogatta a Belügyminisztérium

kormany.hu

2016.11.09. 14:55

Pest megyében 62 település kapott összesen csaknem 1,3 milliárd forint pályázati támogatást, melyből az önkormányzati intézmények, a sportinfrastruktúra és a belterületi utak fejlődhetnek.

Hirdetés

Hétmilliárd forintos pályázati támogatást kapott országszerte több mint 400 kistelepülés, önkormányzati fejlesztések támogatására - ismertette Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium (BM) önkormányzati államtitkára. A BM által kiírt pályázat eredményeként kiosztott támogatások közül a legnagyobb 30 millió, a legkisebb 1 millió forintos volt. A támogatásokat az alábbi három típusú feladat elősegítésére ítélték oda:

  • Kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztése
  • Óvodai, iskolai és utánpótlás sportinfrastruktúra fejlesztése
  • Belterületi utak, járdák, hidak felújítása

Érvényes pályázatot 1895 önkormányzat adott be, a teljes pályázati igény több mint 35 milliárd forintot tett ki. A hétmilliárd forintos keretből az első ütemben 311 település kapott összesen ötmilliárdos, a másodikban 130 kétmilliárdos támogatást. Az első ütemről július 26-án, a másodikról pedig október 26-án döntött a minisztérium. A Pest megyei támogatott települések listáját, mely a megítélt összegeket is tartalmazza, cikkünk végén letöltheti.

Az odaítélés fő szempontjai között szerepelt a felújítandó intézmények kihasználtsága, energiahatékonysága, továbbá, hogy ellát-e hátrányos helyzetű gyermekeket is. Sportlétesítmények esetében figyelembe vették, hogy igénybe veszi-e több település, utaknál pedig, hogy használják-e tömegközlekedésre is.

Mivel belföldi támogatásról van szó, nem feltétlenül kellenek olyan speciális pályázatírói szakismeretek, amelyek az uniós pályázatokon való eredményes részvételhez általában szükségesek – emelte ki Pogácsás Tibor. Ez a pályázati forma évről évre megújuló, bővülő támogatást nyújt a kistelepülések számára.

Pest megyetámogatásönkormányzatútfelújítássportberuházások