2024.04.19, Péntek

„Madárból sosem elég” – tanösvény nyílt a Városligetben

MTI

2016.11.14. 11:07

Madárbarát mintakertet és tanösvényt adtak át a Városligetben pénteken a park kert- és tájépítészeti megújítási programjának részeként. A tanösvény látogatói megismerhetik a Városligetben állandó és ideiglenes jelleggel lakó madárfajokat, valamint az ott feltűnő emlősöket és a védelmükkel kapcsolatos teendőket is.

Hirdetés

Több természetet és kevesebb autót a ligetbe! - fogalmazta meg a parkfelújítás lényegét a tanösvény átadása előtt Persányi Miklós, a Liget Budapest projekt kert- és tájépítészeti feladataiért felelős miniszteri biztos. A Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatójaként is ismert szakember hangsúlyozta, hogy a mintakert és tanösvény átadása csak a kezdete egy madárbarát Városliget kialakításának. Jelenleg 123 féle madárfaj figyelhető meg a ligetben, „de madárból sosem elég" - fogalmazott.

Ezt a célt szolgálja majd az állandó vízfelületek növelése és a faállomány felújítása, a kigyógyított, behálózott faodvak helyett pedig mesterséges odúkat helyeznek ki a denevérek, harkályok, mókusok és más fajok számára. A mintakertben mostantól ötven új odút vehetnek birtokba a ligetben lakó állatok, a cél azonban az ezres szám. A miniszteri biztos beszámolója szerint a sünök védelmét szolgálja majd a cserjeállomány növelése, de folyik a hulladékgyűjtők, kerti bútorok cseréje, valamint a kerékpárutak és az autók kivezetésének tervezése is.

Persányi Miklós, a Liget Budapest projekt kert- és tájépítészeti feladataiért felelős miniszteri biztos (b) és Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője a városligeti madárbarát mintakert és tanösvény átadásán 2016. november 11-én. (fotó: MTI)

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője, az MME Madárbarát kert programjának vezetője hozzátette: már egyszerű eszközökkel is jobbá lehet tenni környezetünket, és növelni a városban a rovarevő denevérek és madarak számát, ami a szúnyogok és egyéb rovarfajok elleni küzdelem szempontjából is fontos. Ehhez ad ötleteket a mintakert.

Pest megyeMagyar Madártani és Természetvédelmi EgyesülettanösvényVárosliget