2024.04.25, Csütörtök

Nagykáta térségében fejleszt a Duna-Ipoly Nemzeti Park

pestpilis.hu

2017.02.22. 13:03

Az Egreskátai majorban átfogó épületfelújítás kezdődik, emellett Galgahévíz közelében pótolják néhány élőhely vízszükségletét, összesen 420 millió forintból.

Hirdetés

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár kedden, a Pest megyei Farmoson bejelentette, hogy helyreállítják a kiemelt jelentőségű, országosan ritka pannon szikes vízi élőhelyeket a Gerje-Perje síkon. A projekt másik pillére az Egreskátai major fejlesztése. A mintegy 420 millió forint összköltségvetésű projekt a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében valósul meg, s a kivitelezést a Duna-Ipoly Nemzeti Park 2019-ig befejezi.

Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója elmondta, hogy a Gerje-Perje-síkon található Galgahévízi-lápréten vízpótlás valósul meg, a beruházással a vízfolyás medréből vizet vezetnek ki a láprétre, ezáltal pótolják az elárasztott terület vízszükségletét. Az így visszaállított ideális hidrológiai állapot kedvez a megritkult lápi fajok állományainak és segíti a nem kívánatos, agresszíven terjeszkedő idegenhonos fajok visszaszorítását.

A Nagykáta határában lévő Egreskátai majorban többek között megújul a karám, a gulyásszállás, a gépszín és az irodahelyiség, épül új bikakarám és tüzivíz tározó. A szálas- és szemes takarmánytároló felület is bővül, valamint a major előtt egy interaktív játszó-pihenőkertet alakítanak ki. A telep korszerűsítésével létrejövő modern téli szálláshely hosszú távon is biztosítaná a nagykátai Nyík-réten zajló külterjes állattartás fenntartását, a pihenőpont révén pedig kapcsolódik a Tápió-vidéken jelenleg fejlődő ökoturisztikai kínálathoz.

Pest megyeNagykátaVEKOPGalgahévíz