2024.03.29, Péntek

Erre számíthat, aki Pesttől délre ingatlant keres

realista.hu

2017.08.16. 11:26

Miközben még mindig több a lakást kereső, mint az eladó, az eladási árak egy ideje már nem mozdulnak feljebb Csepelen és az agglomerációjában található Szigetszentmiklóson.

Hirdetés

Csepelen némileg csökkent a kereslet a panellakások, illetve téglalakások iránt a tavalyi évhez képest, de tavaszhoz viszonyítva hasonló az érdeklődők száma – jelezte a realista.hu-nak Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan XXI. kerületi és Szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője. Ráadásul, bár Csepel peremkerület, a vidéki egyetemisták érkezése erre a kerületre is hatással van, így ebben az időszakban tovább emelkedik az érdeklődők számra.

A XXI. kerületben az átlagos, 50-55 négyzetméteres panellakások ára ugyanakkor tavaszhoz hasonlóan most 13-14 millió forintról indul, de a lakás állapotától függően gyakran előfordulnak magasabb árak is. Egy nagyobb, 67 négyzetméteres csepeli panellakásra például 17 millió forintért is akad vevő.

 

15 millió alatt nincs családi ház

Szigetszentmiklóson inkább a családi, iker- és sorházak kínálata a meghatározó. Az érdeklődők legnagyobb része 15-20 millió forintos, minimum háromszobás házat keres. Az értékesítés szintén 15 millió forintnál indul, ám az óvárosi részen némileg magasabb árakkal szembesülhetnek az érdeklődők. Költözhető, jobb állapotú családi házakhoz a központi részen 30-35 millió forintért juthatunk hozzá, míg a kevésbé felkapott területeken 20-24 millió forintért. Ugyanakkor Csepelen, a népszerű királyerdei részen 20-22 millió forintért legfeljebb csak egy telket vásárolhatunk.

 

Csepelen már nem építkeznek, mindenki lakást bérelne

Lakásépítések is inkább Szigetszentmiklósra jellemzőek, Csepelen nem nagyon találkozni beruházásokkal. Az ingatlanközvetítő szerint az árak néhány esetben már túl magasra kúsztak a vásárlói pénztárcákhoz viszonyítva. A megfizethető újépítésű lakások négyzetméterára 340 ezer forintnál indul, ennél csak drágábbat találnak az érdeklődők.

A többség elég megfontoltan vág bele a vásárlásba még CSOK-kal is, a 10+10 milliós támogatást inkább csak akkor igénylik, ha már megvan a három gyerek. A hitelfelvétel viszont népszerű - az ingatlanok nagyobb részét banki kölcsön segítségével vásárolják -, bár nem mindenki kap, aki szeretne.

A bérlakások piacán nagyon kicsi a kínálat, miközben óriási a kereslet akár Csepelt, akár Szigetszentmiklóst tekintve. Az árak persze magasak: az egy-két szobás ingatlanok havi díja 70-80 ezer forintnál kezdődik.

Pest megyeingatlanárakingatlanpiacCsepelSzigetszentmiklós

Ajánljuk még