2024.03.19, Kedd

Új szakaszokkal bővült a Pilis ezer kilométeres turistaút hálózata

pestpilis.hu

2018.12.09. 11:48

Pilisszántón és Esztergom-Barátkút térségében is fejlesztéseket hajtottak végre a Pilis Parkerdő felkérésére.

Hirdetés

Új jelzéseket festettek fel a pilisszántói Kőfülkéhez vezető utakon a Piliscsabai Természetjáró Egyesület önkéntesei. A fejlesztés a helyi önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésének eredményeként jöhetett létre.

A Pilis oldalában nyíló barlang régészeti és őslénytani jelentősége alapján 1982 óta fokozottan védett természeti érték. Az egyetlen nagy teremből álló üreg hossza alig 9 méter, de gazdag jégkorszaki őslénytani leletanyag, valamint a jégkorszaki ember tűzhelye és eszközei kerültek innen elő. A térség barlangjaiban feltárt kőkorszaki kőeszközkészítő ipar külön nevet is kapott: pilisszántói kultúrának nevezték el a szakemberek. Idén ősztől Pilisszántó felől a piros barlang jelzésen, míg a Pilis-tető felől a zöld barlang jelzésen közelíthető meg ez a jelentős természeti emlék.

További fejlesztés, hogy új szakasszal bővült, illetve megújult a sárga kereszt jelzésű turistaút is Esztergom-Barátkút térségében. A festési munkálatokat a Pilisi Parkerdő Zrt. felkérésére a Lokomotív Turista Egyesület végezte el. Az újonnan létesített 2 kilométeres szakasz az Esztergomból Pilisszentlélekre tartó sárga sáv jelzésű turistautat köti össze a Pilisszentlélek-Hármashíd nevű megállóhellyel. Ebből az Esztergom-Dobogókői út mellett található buszmegállóból menetrendszerinti buszjárattal eljuthatunk Esztergomba, Pilisszentlélekre, illetve Dobogókőre. A jelzések felújítását a Barát-kút és Enyedi halála közötti, közel 1,5 km hosszú szakaszon végezték el. Az új és felújított szakaszoknak köszönhetően a túrázók a Maróti-hegyek gerincén futó zöld sáv jelzésű turistaútról elérhetik a környékbeli buszjáratokat.

A Pilisi Parkerdő területén mintegy 1000 kilométer jelzett turistaút halad, amelyek a természetjáró infrastruktúra alapját képezik. Az erdőgazdaság emellett 350 kilométer kerékpározásra kijelölt útvonallal és 56 kilométer lovaglóúttal várja az egészséges kikapcsolódásra vágyókat a főváros közvetlen közelében.

Pilisi ParkerdőPest megyetermészettúraPilisszántó

Ajánljuk még