2024.03.19, Kedd
Mától óriás homokportrék tekinthetők meg Tinnyén
A művész egy korábbi, József Attilát ábrázoló homokszobrával (blikk.hu)

Mától óriás homokportrék tekinthetők meg Tinnyén

MTI

2019.06.28. 13:58

Az idei kiállítás az aradi vértanúk halálának 170. évfordulója kapcsán született, a szabadtéri tárlatban 12 mű látható, melyek létrehozásában nemzetközi szobrászcsapat segítette.

Hirdetés

Monostori Ferenc szobrászművész 12 nagyméretű homokszobra várja a mai naptól a látogatókat a Pest megyei Tinnyén.

Idén 1848 kiemelkedő alakjait mintázta meg Monostori Ferenc, aki immár ötödik éve készít homokszobrokat a település futballpályája melletti területen. Külföldön számos országban tartanak nagyszabású homokszobor-fesztiválokat, ahol akár hetekig is dolgoznak az alkotók - mondta el Monostori Ferenc, hozzátéve, hogy a szobrok nagyon népszerűek világszerte, az emberek szívesen fotózkodnak velük. Ezért is született meg a gondolat, hogy a számos külföldi helyszín után, ahol az évtizedek alatt kiállított, Magyarországon is hasonlót hozzon létre.

Az idei kiállítás az aradi vértanúk halálának 170. évfordulója kapcsán született egy pályázatra, és "A '48-as Szabadság Kert" címet viseli. A szabadtéri tárlatban 12 mű látható, melyek létrehozásában nemzetközi szobrászcsapat segítette.

Monostori Ferenc elmondta azt is, hogy egy-egy portré 2-4 méter magas, de dolgozott már csaknem 18 méteres szobron is húsz szobrásztársával együtt. Ez a 2017-es duisburgi mű Guinness-rekord lett - jegyezte meg.


Húsz tonnát nyom egy homokportré

A szobrokról szólva elmondta, hogy egy köbméter homoknak másfél tonna a súlya, egy 2 méteres portré így mintegy 20 tonnát nyom, de a lovascsata-jelenet nagyjából 150 köbméter homokból készült, súlya hozzávetőleg 200 tonna.

A szobrász kiemelte, hogy a közvélekedéssel ellentétben ez nem strandművészet. A homokot ipari döngölővel kalodákban ledöngölik, és ezután lehet faragni. Mindig fentről lefelé kell haladni, ezért nagyon fontos az arányok pontos ismerete.

A kész szobrot vízbázisú ragasztóval rögzítik, amitől időjárásálló lesz, és az alkotások az első fagyokig maradnak épek.

A végeredményt tehát csak pár hónapig láthatja élőben a közönség, "de éppen az a szép benne, hogy múlandó, egyszeri és megismételhetetlen".

Az idei tárlat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával jött létre, és ingyenesen látogatható, várhatóan októberig.

Pest megyeTinnyeszobor

Ajánljuk még