2024.03.19, Kedd
A víz a jövő: megoldódott a Tisza holtágainak folyamatos vízutánpótlása Tiszakécskénél
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A víz a jövő: megoldódott a Tisza holtágainak folyamatos vízutánpótlása Tiszakécskénél

magyarepitok.hu

2021.09.21. 18:30

A KÖTIVIZIG-nek köszönhetően a jövőben az élő Tiszából kap vizet a négy holtág, így biztosított az élővilág számára a megújuló környezet.

Hirdetés

Több éves, sokrétű környezetvédelmi beruházás fejeződött be nemrég a tiszakécskei Holt-Tiszánál, a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében. A nagyszabású projekttel mintegy 60 hektáron élesztették újjá a Holt-Tisza élővilágát. A szolnoki projektzáró sajtótájékoztatón a KÖTIVIZIG (Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság) számolt be a rehabilitációban vállalt szerepéről.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu
A képre kattintva fotógaléria nyílik meg.

 

Békési István Vízrendezési és Öntözési osztályvezető (képünkön) elmondta: a KÖTIVIZIG feladata a Tiszakécske közelében lévő csatornák jókarba helyezése volt, hogy erősítsék a holtágak természeti jellegét, és megtartsák a vizes élőhelyeket. Békési István részletesen ismertette a munka négy szakaszát, kiemelve közülük a másodikat, vagyis a vízkivételi mű megépítését. Ennek segítségével tudják folyamatosan biztosítani a holtágak vízutánpótlását és ez az alapja a megfelelő ökológiai kapcsolatnak – tette hozzá.

 

Fotó: KÖTIVIZIG

 

Megoldás a holtágak folyamatos vízszabályozására

A beruházás négy szakasza magában foglalja az alábbi munkálatokat:

  1. Az 1-es, 3-as és 4-es számú holtágak kotrása, partrendezése és a holtágak közötti vízkormányzó műtárgyak felújítása. (A 2-es holtág rehabilitációja már korábban megtörtént.)
     
  2. A holtágak vízutánpótlását biztosító vízkivételi mű megépítése a Tisza 277,65 folyókilométer szelvényében.
     
  3. A vízutánpótlást biztosító csatornaszakasz (Tiszakécskei főcsatorna és a tápcsatorna) jó karba helyezése, a vízkivételi műtől az 1-es számú holtágig.
     
  4. Az 1-es számú holtág környezetében tanösvény kialakítása, „madárles”, cölöpösvény és csónakázóösvény létesítése.
Fotó: KÖTIVIZIG


Lipták János a KÖTIVIZIG szakaszmérnök-helyettese a magyarepitok.hu kérdésére elmondta: a korábbi években a holtágak kiszolgáltatottak voltak az időjárásnak. Ha nagyon lecsökkent a vízszint, az káros hatással lehetett az élővilágra. A vízügyi igazgatóság ezelőtt a csapadékos időben kialakuló belvizet gyűjtötte össze és ebből igyekeztek pótolni a vizet. Mostantól azonban nem kell esőre várni, a holtágakba való vízfeltöltés folyamatos és szabályozott lesz.

A szakember arra is kitért,

hogy a felújított zsilipekkel szabályozható mind a négy holtág vízszintje. Tehát ha nem aszályos, hanem csapadékos időszak van és túlságosan megemelkedne a vízszint, a jövőben arra is lehetőség van, hogy a zsilipeknél leeresszék a vizet.

 

Fotó: KÖTIVIZIG

 

A vízkiviteli mű a környező mezőgazdasági területek öntözéséhez is hozzájárul

A vízkivételi közmű karbantartását a KÖTIVIZIG munkatársai végzik, az üzemeltetést az igényekhez igazítják. A berendezéssel egyébként megoldódhat a környékbeli legelők, mezőgazdasági területek öntözése is.

A projekt a Tiszakécske Város Önkormányzata, a Kiskunság Nemzeti Park Igazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi igazgatóság közreműködésében, valamint a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében valósulhatott meg. A beruházás bruttó összköltsége 1,2 milliárd forint, melyet az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési irányzatból finanszíroznak, a támogatás intenzitása 100 százalék.

Galéria

Duna Aszfalt Zrt.Pest megyevízgazdálkodáskörnyezetvédelmi beruházásTiszaKözép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság