2024.05.18, Szombat

A Skanzen elmúlt öt évének gyűjtőmunkájáról nyílt kiállítás Szentendrén

2016.04.23. 08:31

A Skanzen elmúlt öt évének gyűjteményező tevékenységéről nyílt időszaki kiállítás kedden aszentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. 

A Skanzen elmúlt öt évének gyűjteményező tevékenységéről nyílt időszaki kiállítás a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A Gyűjtőpontok című tárlat a Skanzen új tárgyairól és épületeiről nyújt áttekintést mintegy 80 kiállítási tárgy, valamint fotók és filmek segítségével.


Cseri Miklós főigazgató köszöntő beszédében emlékeztetett arra, hogy legutóbb 2010-ben fejeződött be kiemelkedően nagy projekt, akkor nyílt meg az Észak-Magyország falu tájegység, jövőre pedig 50. születésnapját ünnepli az intézmény. Ez alkalmat kínál arra, hogy "megmutassuk, hol tartunk, mit végeztünk el".
Az elmúlt években három program került fókuszba, az Erdély tájegység létrehozása, annak előkészítése, kutatása, a diaszpórakutatás (két helyszíne Argentína, illetve az egyesült államokbeli Pennsylvania), valamint a 20. századi épületegyüttesek és az életmód vizsgálata. Megjegyezte, hogy az erdélyi tájegység a remények szerint öt éven belül megvalósul, a másik két program befejezése azonban a következő múzeumi generációkra vár. 
A tárlatot bemutatva ismertette, az elmúlt öt évben több mint 15 ezer tárggyal gazdagodott az intézmény, és több mint 50 épület áttelepítése történt meg. A tárgyak 99 százaléka leltárba került, és digitálisan feldolgozott.
Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója nyitóbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyűjteményezés új elve szerint a múzeum nem pusztán tárgyakat gyűjt, hanem interakciókat, és a közönség társkurátori szerepet nyer. A középpontban nem a gyűjtés, hanem a gyűjtés fejlesztése áll, a korszerű megközelítés kulcsszavai a részvétel és az együttalkotás. A múzeumok egyik legnagyobb feladata pedig összekapcsolni az élő kultúrát a múlt örökségével, és hogy aktuális kérdéseket vessenek fel. 
A Skanzen tájegységi koncepciója korszerű gyűjteményezési stratégiát tükröz, és ez a megközelítés jelentősen befolyásolta magát a gyűjteményezést, hiszen például korábban soha nem gyűjtött, figyelmen kívül eső tárgyak, anyagok kerültek be.
A tárlat kurátora Sári Zsolt tudományos igazgató, a kiállítás október végéig látható a szabadtéri múzeum Magtár épületében. 

forrás: mti

Galéria

SzentendreKirakatSzabadtéri Néprajzi Múzeum