2024.05.22, Szerda

Egy magyar tölgy lehet az idei év legszebb fája Európában

2016.02.08. 10:09

Február végéig lehet szavazni  Európa legkedvesebb fájára.  Tizenöt csodálatos fa van versenyben, köztük egy magyar, a bátaszéki molyhos tölgy.

A versenybe 15 figyelemre méltó fa és azok érdekes története került. Jelenleg, több mint 8000 szavazattal a második helyen állunk egy csehországi  hársfa mögött. Szavazni az Európai Év Fája 2016 oldalon lehet.

A megmérettetés célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét – jelezte tájékoztatójában a verseny hazai szervezője, az Ökotárs Alapítvány. A versenyben nem csupán a fák szépsége, mérete vagy kora számít, hanem olyan fákat lehetett nevezni, amelyek fontosak a körülöttük élő közösségnek, találkozási pontot kínálnak, vagy történetek kapcsolódnak hozzájuk.

A bátaszéki tölgy egy 18. századi erdő emlékét őrzi, a mögötte álló Szent Orbán kápolnát pedig ugyanekkor emelték egy pestisjárvány után. Az öreg fa és kápolna közösen őrzi a települést és lakóit, akik az ‘56-os Dunai árvíz idején is ide menekültek. A tekintélyes fát a helyi földművesek gondozták: levágták száraz ágait, és a csonkot megfestették, ezzel védve a betegségektől. Máig élő hagyomány, hogy a fa tölgy törzsét május 25-én borral locsolják, ezzel biztosítva a következő év bő szőlőtermését.- írja a treeoftheyear.org.

Belgiumból, Bulgáriából, a Cseh Köztársaságból, Anglia, Észtországból, Franciaországból, Németországból,  Magyarországról, Írországból, Észak-Írországból,  Lengyelországból,  Skóciából,  Spanyolországból,  Szlovákiából  és Walesből neveztek fákat.

“Nagyon fontos számunkra a verseny természetvédelmi és társadalmi hatása egyaránt. Szeretnénk minél több embert arra serkenteni, hogy hozzájáruljon az európai fák védelméhez, ezért idén a versenyhez kapcsolódóan adománygyűjtésbe is kezdünk. Támogatásával jelképesen mindenki egy-egy fát ölel meg” – idézi a közlemény Michal Vesely-t, a nemzetközi versenyt szervező Környezeti Partnerség Egyesület (EPA) vezetőjét.

A szavazatokat február 29-ig lehet leadni az Európa Év Fája 2016 oldalán. Friss híreket a témában itt találni.

forrás: sokszinuvidek.hu, okotars.hu

Galéria

Fókuszbanév fájamolyhos tölgy