2024.04.19, Péntek

60-70 százalékkal nőtt a sportolók száma Magyarországon

mti, pestpilis.hu

2017.03.30. 11:50

Már zajlik a Sportkórház költöztetése az új otthonába, melynek fejlesztésére komoly összegeket szán a kormány.

Hirdetés

Véglegesen a budapesti Karolina úton marad az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI). A Magyarországi sportegészségügy jelene és jövője című szakmai fórumon az is kiderült, a Karolina úti ingatlan felújítására és fejlesztésére 10 milliárd forintot különít majd el 2019-ig a kormány. A Sportkórháznak a Testnevelési Egyetem 2015-ben bejelentett fejlesztése miatt kell elköltöznie a TE szomszédságából, a XII. kerületi Alkotás útról.


Nagyobb területen rendezkedhet be az intézmény

Az esemény utáni sajtótájékoztatón a projekt kormánybiztosa, Berkes István elmondta, a döntésnél figyelembe vették, hogy üresen álló, minden igényt kielégítő épület nem áll rendelkezésre, egy zöldmezős beruházás pedig nagyon elhúzódhatna. Szavai szerint a Karolina úton egy tömbépület áll rendelkezésre, amelynek az alapterülete nagyobb, mint a Sportkórház eddigi, többpavilonos épületegyüttese összesen.

„Mindezek mellett szintén a Karolina út mellett szólt érvként a Testnevelési Egyetem és a Szent Imre Kórház közelsége" - tette hozzá Berkes. Külön említette a humánerőforrás kérdését, mert az utóbbi években jelentősen növekedett a sportolók száma, a 140 fős sportorvosi létszám viszont ehhez némileg szűkös.    


Minden sportágban komoly bővülés történt

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a felújításokat és a fejlesztéseket követően modern körülmények és szakmai feltételek között, világszínvonalú szolgáltatásokkal láthatja el feladatait az intézmény.

A komoly fejlesztéseket többek közt azzal indokolta, hogy a magyar lakosságban 15 százalékra emelkedett a rendszeresen sportolók aránya az elmúlt évek jelentős növekedésével. A 16 kiemelt sportág esetében megközelítőleg 66 százalékos növekedés történt a versenyengedéllyel rendelkező sportolók létszámában az utánpótlással együtt. Hasonló a növekedés aránya a húsz felzárkóztatási sportág esetében is, míg az öt látvány-csapatsportágnál mindez eléri a 72 százalékot.

A Sportkórház költözése már múlt hétfőn megkezdődött, a cél, hogy a költözés június végéig lezáruljon.

Sportsport