2024.04.25, Csütörtök

Klein Dávidé az év mászása, a Himalájában ünnepelt

mti, expeditions.hu

2017.04.08. 12:01

A világ egyik legnehezebb nyolcezresét első magyarként hódította meg, most ugyanezen dolgozik a Mount Everesten, ahol nyolc napos mászással érte el az alaptábort.

Hirdetés

Klein Dávid érdemelte ki az Év mászása díjat Magyarországon 2016-ban. Az elsőségét annak köszönheti, hogy tavaly oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül, első magyarként állt a 8091 méter magas Annapurna csúcsán, ami a K2-vel együtt a legnehezebben teljesíthető nyolcezresnek számít. Az idáig összesen négy nyolcezres hegycsúcsot meghódító magyar hegymászó a díjátadó estéjén nem lehetett jelen a Corvin Moziban, ugyanis zajlik a legújabb expedíciója.

A díjat így a Magyar Everest Expedíción vehette át mászótársától Suhajda Szilárdtól, az 5344 méter magasságban található alaptáborban. A két hegymászó ugyanis megérkezett az első táborhelyre, és napokon belül elkezdhetik a további táborok láncának kiépítését a Föld legmagasabb pontját adó Himalájában.


Már nyolc napnyi mászáson vannak túl

Az expedíció nyolc nap alatt közelítette meg a 2840 méteren található Luklából a déli alaptábort, hogy a szervezetüknek elég ideje legyen alkalmazkodni az egyre ritkább légkörhöz. A magashegyi betegség tüneteinek enyhítésére és a szervezet alkalmazkodásának felgyorsítása érdekében kétszer tartottak pihenőnapot, valamint rövidebb akklimatizációs túrákat tettek.     

A következő két hónapban a két hegymászó az alaptáborból fog több akklimatizációs körben egyre magasabbra mászni, hogy kiépítsék a táborláncot és szervezetüket felkészítsék a több mint 8000 méteres magasságra. A "climb high, sleep low", vagyis mássz magasra, aludj mélyen elvnek megfelelően a hegymászók az egyes felsőbb táborok kiépítése után mindig visszatérnek majd pihenni az 5344 méteren lévő ideiglenes otthonukba.

Az expedíció a déli oldalról közelíti meg a csúcsot, a csúcsmászás pedig saját becsléseik és a jellemző trendek szerint május második felében várható. Az expedíció célja a Föld legmagasabb csúcsa, a 8848 méter magas Mount Everest (Csomolungma) elérése oxigénpalack nélkül, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében.

SportKlein Dávidhegymászás

Ajánljuk még