2023.02.07, Kedd

Klein Dávidot visszafordította az időjárás a Mount Everesten

rtlklub.hu, 24.hu

2017.05.26. 08:26

A magyar hegymászó 8115 méteren az élete megóvása érdekében döntött a leereszkedés mellett, pénteken épségben megérkezett a 6500 méter magasan fekvő kettes táborba.

Hirdetés

Az egész szezonra jellemző szélsőséges és kiszámíthatatlan időjárás végül az oxigénpalack nélkül próbálkozó Klein Dávidot is megállította a világ legmagasabb pontját célzó expedíción – adta hírül az RTL Klub reggeli műsora.


A viharos szél vetett véget az expedíciónak

A három akklimatizációs kört is sikerrel teljesítő, a csúcstámadáson is végig jó erőben levő sportember csütörtök este indult el a 8000 méteres déli nyeregből az utolsó szakaszra. Már innen is csak több órás várakozás után tudott elindulni az erős szél miatt. Később a nagyon erős szél visszatért, így 8115 méteres magasságban a vele tartó két serpával együtt visszafordultak az életük megóvása érdekében.

Az Expedíció Facebook-oldalán azt írják, Klein Dávid csütörtök éjjel visszaereszkedett 8000 méterre, a négyes táborban töltött éjszaka után pénteken épségben leereszkedett a 6500 méter magasan lévő kettes táborba, ahol a sátrában éjszakázik. Szombaton innen célozza meg az alaptábort.


Idén már tíz mászó vesztette életét a hegyen

„Azt hiszem, nem nagyon éltem még át időjárás szempontjából ennyire szeszélyes szezont: nem arról van szó, hogy a hegy egyáltalán nem kínál lehetőségeket, de az előrejelzésben feltűnő ablakok (gyakran inkább rések) folyton-folyvást változnak, elmozdulnak, bezárulnak…” – írt még Dávid az alaptáborból a csúcsmászás megindítása előtt.

A rendkívüli időjárásban eddig tíz ember vesztette életét ebben a szezonban a Mount Everesten: korábban egy szlovák, egy amerikai, egy ausztrál, egy svájci, egy nepáli és egy indiai alpinista halt meg, pár napja pedig négy, egyelőre ismeretlen személy holttestét találták meg a négyes táborban, 8000 méterehez közeli magasságban. Az idei szezonban eddig mintegy 120-an hódították meg a világ legmagasabb hegyét a nepáli oldalról, tavaly 443 személy mászta meg a Mount Everestet ugyaninnen.

Klein Dávid társa, Suhajda Szilárd szerda reggel egészségügyi okokból a kettes táborból fordult vissza, és visszatért az alaptáborba. Mindkét magyar oxigénpalack nélkül próbálkozott, a csúcsra feljutó hegymászók döntő többsége palack használatával mászik.

SportKlein Dávidhegymászás

Ajánljuk még