2024.04.26, Péntek

Szobrot kapott Csepelen a magyar sport egyik legendája

mti

2017.06.04. 13:25

Az Atlantában és Sydney-ben is olimpiai bajnok Kolonics György vasárnap lett volna 45 éves.

Hirdetés

A 2008-ban elhunyt Kolonics Györgyről nevezték el a Kis-Duna parti sétányt Csepelen. A kétszeres olimpiai bajnok és tizenötszörös világbajnok kenus születésének 45. évfordulóján a volt csepeli sportoló bronzszobrát is felavatták.

A csepeli önkormányzat javaslatára a Fővárosi Közgyűlés május 10-én döntött arról, hogy a közterület a jövőben Kolonics György nevét viselje.    

Az emlékezők Kolonics György szüleivel, Schmitt Pállal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjával és Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselővel együtt leplezték le a Kolonics sétány névtábláját, és avatták fel a 36 éves korában váratlanul elhunyt sportember bronzszobrát.    

A csepeli önkormányzat Kolonics György Sport Érdemérmét a kajakozó Nagy Flóra, az öttusázó Simon Sarolta és kick-boxos Veres Roland kapta.

A világklasszis kenus a Csepel SC-ben érte el sikereit, 1996-ban Atlantában a kenu kettesek 500 méteres számában Horváth Csabával lett olimpiai bajnok, míg 2000-ben Sydney-ben szintén 500 méteren egyesben nyert olimpiai aranyat. Kolonocs György 2008-ban edzés közben szívelégtelenség következtében hunyt el.

SportCsepelKolonics Györgykajak-kenu

Ajánljuk még