2024.06.15, Szombat

A Nemzeti Múzeum lépcsőin bukkan fel a vívó flashmob

MTI

2017.09.06. 20:55

A vívás világnapja alkalmából szombaton várhatóan közel ötszázan vívnak majd a múzeum lépcsőin és kertjében, olimpiai bajnokokkal együtt.

„A vívás világnapján a világ különböző helyein egy időben népszerűsítik a sportágat, a nemzeti múzeumba is az ország több helyéről érkeznek vívók" - mondta Szetey András, a Magyar Vívó Szövetség kommunikációs igazgatója. Szombaton 11:45-kor lesz a gyülekezés, majd 12 órától kerül sor a pár perces szabad vívásra, amit a flashmob zár. Az eseményen olimpiai és világbajnokok - Szilágyi Áron, Szász-Kovács Emese, Szatmári András - is részt vesznek, s a helyszínen lehetőség nyílik közös fotók készítésére, illetve autogramok beszerzésére. A program résztvevői emellett megnézhetik a múzeum vívástörténeti kiállítását.

A sajtótájékoztatón résztvevő Szász-Kovács Emese, riói olimpiai bajnok párbajtőrvívó elmondta: nyári pihenőjét követően két napja kezdte meg az edzéseket, és nagyon örül annak, hogy szombaton olyan impozáns helyen népszerűsítheti ő is a vívást, mint a Nemzeti Múzeum.

 

A vívás a nemzeti kultúra része

„A múzeum fő funkciója, hogy gyűjtse az emlékeket és a hagyományokat. A sport nemzeti kultúránk része, a magyar vívósport pedig a legerősebbek közé tartozik" – magyarázta Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. Az újkorban népszerűvé vált, kiemelkedő mesterekhez és vívóiskolákhoz kötődő teremvívásból a XIX. századra alakult ki a sportvívás. A század végére pedig a francia, olasz és spanyol vívóiskolák mellett kifejlődött a magyar is.

László Dezső, a magyar szövetség versenyigazgatója emlékeztetett arra, hogy szombaton már harmadik alkalommal szerveznek flashmobot. Két éve a Bazilika előtt, tavaly pedig a WestEnd Bevásárlóközpontban rendeztek ilyen megmozdulást, amelyen a sportág magyar olimpiai és világbajnokai mellett több százan vettek részt.

Sportvilágnapvívás

Ajánljuk még